Cégvilág

A gazdaság motorja lehet a kapcsoltenergia

A korszerű, hatékony energiatermelés támogatását komplex formában javasolják a távhőtermelésben kulcsszerepet játszó úgynevezett kapcsolt-energia-termelők.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) a hővel kapcsoltan áramot termelők érdek-képviseleti szervezetének XV. éves konferenciáján tegnap úgy vélekedtek, hogy a támogatások rendszerét működőképesebbé lehetne tenni az energetikai iparágon kívüli szektorok bevonásával. Olyan rendszer kidolgozását javasolták, amely az energiafogyasztók befizetésein túl például a szén-dioxid-kereskedelem vagy nem feltétlenül anyagi ösztönzők révén biztosítja a kapcsoltenergia-termelés stabil működését.
A kapcsolt erőművek, azaz a hővel kapcsoltan áramot termelők előnye a primerenergia-megtakarítás mellett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése.

A kapcsoltenergia-termelés támogatása nyáron megszűnt. Átmenetileg bevezették a villamos energia rendszerhasználati díjaiba a kapcsolt termékszerkezet-átalakítási díjat. Ez kilowattóránként 1,2 forint, és minden végfelhasználó megfizeti. Ebből azonban csak az 50 megawattnál kisebb teljesítményű és csak olyan kapcsolt erőművek részesedhetnek, amelyek beletartoznak a kapcsolt mérlegkörbe.
Az MKET a megoldandó problémák közé sorolta az ármegállapítás átláthatóságát és a megújuló energiaforrások felhasználásának mielőbbi végleges támogatási rendszerét is.

„A kapcsoltenergia-termelés európai szinten akár a válságból történő kilábalás és a gazdaság felpörgetésének egyik motorja is lehet” – emelte ki az Európai Kapcsoltenergia-szövetség (Cogen Europe) igazgatója. Fiona Riddoch szerint mintegy 100 ezer fő dolgozik jelenleg a kapcsolt energetikai iparágban, ez a szám 2050-ig további 400 ezer folyamatos munkalehetőséget is jelenthet. Az energiahatékonyság növelésére a kohéziós alapok 4 százalékát – kb. 8 milliárd euró – különítette el az unió.

Magyar Kapcsolt Energia Társaság mket energiatermelés
Kapcsolódó cikkek