Cégvilág

A kisebb áfa élénkíthetné a lakáspiacot

A budapesti új lakások iránti kereslet mértéke 2011-ben nagyjából azonos volt a 2010-es évivel, 2732 darab lakás talált gazdára – ismertette Földi Tibor vezérigazgató a Cordia Zrt. által készített piaci elemzés eredményeit.

Ezzel párhuzamosan közel ezerötszázzal csökkent az eladatlan lakások száma, az értékesítettség így 70-ről 75 százalékra nőtt. Tavaly 85 új projekt jelent meg a piacon, amelyek kis lakásszámuk – átlagosan 11 lakás projektenként – miatt nem növelték számottevően a kínálati oldal számait. A legtöbb új projekt a továbbra is igen népszerű XI. és XIV. kerületben indult. Tavaly emelkedett az elfekvő készlet, vagyis a nehezen vagy egyáltalán nem eladható lakások aránya, amely azt mutatja, egyre kevesebb az ideális, keresleti igényeknek megfelelő lakás.

Ezt igazolja az is, hogy növekedett az eladott lakások korrigált mérete – 64-ről 67 négyzetméterre – illetve kismértékben emelkedett az átlag eladási négyzetméterár is 403 ezerről 425 ezer forintra.

„Ha nem történik semmilyen élénkítő intézkedés, a kereslet idén a 2011-es évi szintjén marad majd: 2500–2700 darab között lesz” – jelentette ki Földi Tibor. A szakember szerint a fővárosi új lakások piacán az áfa csökkentése hozhatna fordulatot, ugyanis a jelenlegi 27 százalékos áfakulcs 10 százalékosra csökkentése már kellő áresést eredményezne, ráadásul csak 1450 lakással kellene többet eladni ahhoz, hogy az állam bevétele ne csökkenjen.

Nőtt a vállalkozások száma

A 2011-es év összesen 42 415, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozással zárult. Alig telt el két hónap és ez a szám 2012. február végére 42 822-re növekedett. A tavalyi évben 60-70 százalékos növekedés tapasztalható 2010-hez képest az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégalapítások számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. A 2010-es évhez képest 8 százalékkal kevesebb céget alapítottak hazánkban az ingatlanügyletek szektorban (ingatlan-adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén).


áfa kerület lakásiac
Kapcsolódó cikkek