Cégvilág

Áll a forgalomba helyezés itthon, elfogytak a forgalmi engedélyek

Több autókereskedő nem tudja forgalomba helyeztetni a gazdára talált járműveket, mert néhány okmányirodában kifogyott a "régi" forgalmi engedély, és az "új" csak jövő hétfőtől használható.

Szerdán Budapesten és környékén legalább nyolc okmányirodában elfogytak a Magyar Köztársaság feliratú forgalmi engedélyek – értesült a Világgazdaság. Tudomásunk szerint néhány okmányirodában kisebb pánikot okozott, hogy az új, a Magyarország feliratú forgalmikat eredetileg csak április másodikától lehetett kiadni.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) illetékesei csak csütörtökön kaptak jelzést arról, hogy egyes okmányirodákban a készletnyilvántartás adataival ellentétben hiány alakult ki a forgalmi engedélyekből, ami valószínűsíti, hogy az okmányirodák nem vezetik napra készen a nyilvántartást.

A KEK KH sajtóiroda úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a héten minden okmányirodába kiszállítják a szükséges készleteket, és március 26-ától – az eredeti tervhez képest egy héttel korábban - megkezdődhet a Magyarország felirattal ellátott forgalmi engedélyek kiadása.

Magyarország felirattal ellátott forgalmi engedélyek kiadását a KEK KH április 1-jétől tervezte, a régi készletek kifuttatása és a költségek csökkentése érdekében – tájékoztatott a hivatal sajtóirodája.
A készletnyilvántartás 2012. március 21-i adatai alapján 16 414 forgalmi engedély van az okmányirodák raktárkészletében, további 14 606 darab  az okmányirodák okmányügyintézőinél van. számára. További 500 darab – még Magyar Köztársaság felirattal ellátott – forgalmi engedély kiszállítás alatt áll. A teljes, még fel nem használt készlet tehát 31 520 darab. Országos szinten nyilván annyi, de a tapasztalatok szerint a nagyforgalmú okmányirodák készlete hamarabb fogyott ki a vártnál.

Miután hazánk elnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változott, a névváltozás következményeként a hivatalos okmányokat is módosítani kell.  A KEK KH feladatkörébe tartozó okmányokat 167 ponton kellett átírni, és a Magyar Köztársaság elnevezést Magyarországra kellett cserélni többek között az útlevélen, a személyazonosító igazolványon, a lakcímigazolványon, a vezetői engedélyen, a magyar igazolványon és a forgalmi engedélyen.

A költségek minimalizálása érdekében azonban a meglévő okmánykészletek felhasználásáról született döntés. Okmánytípusonként tehát, a rendelkezésre álló készlettől függően – különböző időpontokban, fokozatosan történik meg a Magyarország elnevezéssel ellátott okmányok kiadásának bevezetése. Így március elseje óta már az új útlevelet,  személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt adják ki az okmányirodák.

kek kh forgalomba helyezés forgalmi engedély
Kapcsolódó cikkek