Cégvilág

Amerikában perlik az Egist

Perbe fogta az Egist az AstraZeneca (AZ) az Egyesült Államokban. Az illetékes bíróság ugyanis – a svéd–brit gyógyszergyártó kérésére – bevonta az Egist is az AZ és a Watson Laboratories között folyamatban lévő szabadalmi perbe.

Az eredeti eljárás azért indult, mert a Watson forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet nyújtott be az USA-ban az Egis által fejlesztett és gyártott rozuvasztatin cink termékre, amely az AstraZeneca Crestor nevű koleszterincsökkentő készítményének lenne a versenytársa a tengerentúlon.
Forgalom alapján a koleszterincsökkentés a második legnagyobb terápiás terület az onkológiai készítmények után, az IMS Health piackutató adatai szerint 2010-ben több mint 56 milliárd dollár értékben adtak el ilyen készítményeket világszerte. A Crestor eladásaiból csak az USA-ban 4,1 milliárd dolláros bevétele származott tavaly a cégnek.

A jogi útra terelés nem meglepő, a szektorban akkor is ez a megszokott eljárás az eredeti készítményt gyártó vállalat részéről, ha az adott termék szabadalma már kifutott. Így ugyanis a felperes jobb esetben újabb hónapokat nyerhet a konkurensek megjelenése előtt. A helyzet anynyiban speciális, hogy Crestor védettsége még négy évig él, azaz 2016-ig egyetlen konkurens sem jelenhet meg azonos hatóanyagú gyógyszerrel az amerikai piacon. Poroszlai Csaba, az Egis gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: a magyar cég terméke azonos hatású, de más molekula, így nem sérti az AstraZeneca szabadalmi védettségét. A készítmény Magyarországon már forgalomban van.

Egis molekula watson per
Kapcsolódó cikkek