Cégvilág

Betilthatja az EU a műanyag bevásárlószatyrokat

Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy a széndioxid-kibocsátáshoz hasonlóan szabályozná a műanyag bevásárlószatyrok használatát a környezet védelme érdekében, de a teljes tiltást sem zárja ki - áll abban az uniós szakértői tanulmányban, amelyből a Spiegel ismertetett részleteket.

A tanulmány szerint 2020-ban fejenként évi 39 darabra kellene csökkennie a felhasználásnak a jelenlegi közel 200 darabról. Németországban most átlagosan 65 műanyag szatyrot használnak fel egy főre vetítve, igaz, sok boltban már fizetni kell a nylonzacskókért.

Az Európai Bizottság is gondolkodik ezen a fizetős megoldáson, bár a teljes tiltást sem zárja ki a lehetőségeket vizsgáló Janez Potocnik környezetvédelmi biztos.

A szakértők állásfoglalása szerint az lenne a legjobb megoldás, ha kötelezően fizetni kellene a most még többnyire ingyenes szatyrokért - a német zöldek szerint például 22 eurócentet (hozzávetőleg 64 forintot) - , ami fedezné az előállítási és a környezetvédelmi költségeket.

A teljes tiltást nem javasolják a szakértők, mert az veszélybe sodorná az ágazatban tevékenykedő 275 vállalat több mint tizenhétezer dolgozójának a megélhetését.

műanyag betilt bevásárlószatyor szatyor
Kapcsolódó cikkek