Cégvilág

Egyszerre csak egyhavi adag gyógyszer

Az egészségbiztosító és a lakosság is pazarol azzal, ha az orvos egyszerre háromhavi gyógyszert ír fel. Alapvetően ezzel indokolta az egészségügyi államtitkárság, hogy ettől a hónaptól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.

A gyógyszerrendelési szabályok eddig megengedték, hogy háromhavi vagy indokolt esetekben ennél hosszabb időre elegendő tb-támogatott gyógyszert is kiváltson a beteg. Ezt általában egyszerre tette, holott időközben szüksége lehetett terápiamódosításra, így feleslegessé válhatott akár egy-két havi adag is.

Az egészségbiztosító gyógyszerkasszájából becslések szerint évi több milliárd forint folyt ki feleslegesen, miközben a házipatikákban áltagosan található 10,2 doboz gyógyszerből majdnem 2 doboz szavatossági ideje már lejárt.

Az új szabályok miatt a krónikus betegségben szenvedőknek nem kell sűrűbben orvoshoz menniük. Viszont egyszerre ők sem válthatnak ki többhavi orvosságot, csak az orvos által előírt ütemezésben juthatnak a pirulájukhoz. Változás még, hogy a vényen és a beteg-nyilvántartási rendszerben is jelölniük kell az orvosoknak, hogy a beteget mennyi ideig látták el a felírt gyógyszerrel.

300 millió doboz

Magyarországon évente átlagosan 300 millió doboz gyógyszer fogy. Ennek húsz százaléka a szemétben landol, mert már nem kell vagy lejárt. Kutatók azt mondják, hogy 6-7-féle orvosság biztosan felesleges a házpatikákban.

2005 óta, amióta a gyógyszertáraknak kötelezően gyűjtőládákat kell kihelyezniük a már feleslegessé vált gyógyszereknek, a patikák havonta átlagosan 15 tonna gyógyszert vesznek így át.

2005 óta, amióta a gyógyszertáraknak kötelezően gyűjtőládákat kell kihelyezniük a már feleslegessé vált gyógyszereknek, a patikák havonta átlagosan 15 tonna gyógyszert vesznek így át. -->

krónikus betegség gyógyszer felírás betegnyilvántartás
Kapcsolódó cikkek