Cégvilág

High tech harc Kínával: Közösen lép fel az EU és az USA

Az Európai Unió is csatlakozik az Egyesült Államok és Japán által a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtandó új keresethez, amelyet Kína ellen, a ritkaföldfémek exportkorlátozása miatt indítanak.

A közös akciót az amerikai elnök jelenti be kedden Washingtonban. Ezt követően Pekingnek 10 napja marad a válaszadásra, és 60 napon belül tárgyalásokat kell kezdenie a keresetet benyújtó országokkal. A kínai külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban kedden közölte: a ritkaföldfémekkel kapcsolatos kínai politika összhangban van a WTO szabályaival. Hozzátette: Pekingnek korlátoznia kell a környezeti károkat, és meg kell őriznie a ritka ásványianyag-forrásokat.

2011 első tizenegy hónapjában a kínai ritkaföldfémexport a megengedett kvóta 50 százalékát sem érte el. Ennek az visszatartása mellett a világgazdasági lassulás is oka. A csökkenő kereslet miatt a ritkaföldfémek árai erősen visszaestek korábbi szárnyalásukhoz képest.

 Kína tavaly augusztusban jelentette be, hogy megbünteti azokat a ritkaföldfém-kitermelőket, amelyek figyelmen kívül hagyják a nemzeti kitermelési kvótát. Az ipari minisztérium tavaly augusztustól az év végéig ellenőrzéseket tartott az ágazatban, hogy visszaszorítsa az évi 40 ezer tonnára becsült illegális kitermelést. A minisztérium akkor azt közölte, hogy a kvótákat túllépő vagy a környezetszennyező kitermelési technológiát alkalmazó cégek kvótáit és kitermelési koncesszióit törlik.

Kína tavaly a 2010. évinél 5,16 százalékkal magasabban, 93 ezer 800 tonnában határozta meg a kitermelhető ritkaföldfém kvótáját, a kivitelt azonban 11 százalékkal csökkentette 2010-hez képest, 14 ezer 446 tonnára.

Kína rendelkezik a világ ritkaföldfém-készletének 30 százalékával, de alacsony exportárai miatt a világ felhasználásnak 95-97 százalékát adja. A 17 ritkaföldfém nélkülözhetetlen a fejlett technológiát alkalmazó területeken, különösen a hadianyagok, fegyverek és hadiberendezések, rakéták gyártásánál, a hibrid járművekben és elektronikai berendezésekben használt akkumulátoroknál, sőt még a táblaszámítógépek előállításánál is.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) fellebbezési tanácsa január végén erősítette meg a szervezet korábbi döntését, amely szerint Kína szabályellenesen járt el egyes nyersanyagok kivitelének korlátozásával. Kína gyakorlata ellen, amellyel kilenc nyersanyag exportját korlátozta, 2009-ben nyújtott be panaszt a WTO-nál az Egyesült Államok, az EU és Mexikó. A 2011 júliusában hozott döntés értelmében Kína a nyersanyagok exportjának korlátozásával megsértette a Világkereskedelmi Szervezettel szembeni szerződéses kötelezettségeit. Kína megfellebbezte a döntést, a fellebbezési tanács azonban szinte teljes egészében helyben hagyta az eredeti határozatot.

WTO ritka földfém export
Kapcsolódó cikkek