Cégvilág

Leszálló ágban az EU biodízelipara

TRA tavalyi üzemleállításokat az idén várhatóan újabbak követhetik az Európai Unió biodízeliparában – jelentette elemzőkre hivatkozva a Thomson Reuters.

A növekvő költségek mellett ugyanis az Argentínából és Indonéziából dömpingben érkező biodízel, valamint a politikai hátszél lanyhulása sem kedvez a termelési kedvnek. Mindez főleg a spanyol és olasz gyártókat sújtja, amelyek elsősorban ráadásul importálják a nyersanyagot, például a repcét. Olaszországban, ahol tavaly 29 százalékkal esett a termelés, még az üzemanyagadók emelése is rontja az üzleti kilátásokat, de a vezető európai biodízeltermelő, Németország kapacitásai is jelentősen szűkülhetnek. Két helyi gyártó 2012-ben csődöt jelentett, és a 49 helyi gyár mintegy fele vagy már leállította termelését, vagy fizetésképtelenné vált.

A második nagy termelő, Franciaország kínálata talán egy várható kedvező jogszabályváltozás miatt akár nőhet is az idén, ám aligha éri el a 2009-es és a 2010-es szintet. Meghatározó szakcége, a növényolajbázison gyártó Diester termelése tavaly 15 százalékkal csökkent.
Az EU biodízel-termelése egy évtizedig tartó gyors felfutás után 2010-ben tetőzött 9,6 millió tonnával.

EU biodízel termelés
Kapcsolódó cikkek