Cégvilág

Robert Peugeot megszólalt

Robert Peugeot, a Peugeot-Citroen konszern legnagyobb részvényesének számító családi cég, az FFP elnök-igazgatója történelmi pillanatnak nevezte a General Motorsszal kötendő szövetséget, amely szerinte lehetőséget teremt az Európán kívüli terjeszkedésre.

A Peugeot családi cégét irányító Robert Peugeot ritka lehetőséget adott a Le Figarónak a GM-mel kötendő együttműködés kapcsán, hiszen a francia autógyár főrészvényesének vezetője szinte soha nem szerepel a sajtóban. A cégvezér történelmi léptékűnek, a Citroennel kötött szövetséghez hasonlónak nevezte a megállapodást, amelynek nyomán a General Motors 7 százalékos tulajdonrészt vásárol francia konszernből.

A szövetség segítségével a GM könnyebben terjeszkedhet Európában, míg a Peugeot-Citroen előtt több lehetőség nyílik a kontinensen kívüli piacon. Az amerikai óriási Robert Peugeot elmondása szerint elsősorban az alacsony kibocsátású kisautókkal kapcsolatos know how iránt érdeklődik a francia riválisnál, miközben a PSA a GM segítségével alapít leányvállalat a globális felvásárlások céljából. A tervek szerint közös, modulokra épülő autógyártási platformokat is létrehoznak az évi kétmilliárd dolláros hozadékot jelentő együttműködésben, amelyet a két konszern egyenlően oszt szét. Robert Peugeot ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a márkák továbbra is egymás versenytársai maradnak és a PSA tovább tárgyal más lehetséges üzleti partnerekkel, például a Mitsubishivel is.

Az elnök-igazgató elismerte, hogy az autószektor helyzete továbbra is törékeny és a Philippe Varin vezérigazgató által bejelentett intézkedésekre szükség van a versenyképesség javítására. Robert Peugeot kiemelte: véget ért a korszak, amikor egy autógyártó teljes egészében a saját erőforrásait felhasználva fel tudott építeni egy autót. Arra a kérdésre, a piaci reakciót tekintve nem volt rossz a bejelentés időzítése, Peugeot úgy válaszolt: iparági szempontból most érkezett el az idő és nem számít a piacok esetleges negatív reakciója.

Arra a kérdésre, milyen szerepet szán az FFP-nek a jövőben, Peugeot elmondta: továbbra is a PSA elsőszámú részvényesei kívánnak maradni, ugyanakkor diverzifikálják a családi cég portfólióját, mert a cél a nyereségesség. "Barátságos, hosszú távra tervező kisebbségi részvényesek vagyunk" – fogalmazott a cégvezér.

 

 

robert peugeot GM szövetség Peugeot-Citroen PSA
Kapcsolódó cikkek