Cégvilág

Rossz munkahelyi körülményekben az élen állunk - szerintünk

Az Ipsos kutatása szerint a magyar munkavállalók a harmadik helyen állnak a munkahelyüket rossz környezetnek ítélő dolgozók nemzetközi rangsorában.

A világ 24 országában végzett Ipsos felmérés munkavállalóinak fele (47 százaléka)  egyetért abban, hogy a hely, ahol dolgozik, biztonságos és egészséges környezetet jelent számára. Tízből hárman (27 százalék) éppen ellenkezőleg gondolják, míg egynegyedük értékelése a két álláspont között helyezkedik el.

Leginkább az amerikaiak és a kanadaiak érzik úgy, hogy munkahelyük biztonságos (64 illetve 60 százalékuk). Az amerikai és a kanadai munkavállalókon kívül még az indiaiak (57 százalék), az ausztrálok (56 százalék), az indonézek, a britek és a dél-afrikaiak (55 százalék) mondták az átlagosnál nagyobb arányban azt, hogy a munkakörülményeik biztonságosak és egészségesek.

A magyar dolgozók megosztottak ebben a kérdésben: 39 százalékuk szerint munkahelyük egészséges és biztonságos környezet, ugyanakkor 42 százalék nem tartja ilyennek, negatívan vélekedik. A munkakörülmények  értékelését  illetően a középmezőny végén vagyunk, nálunk kedvezőtlenebb minősítést adtak a japánok, a spanyolok, az argentínok, a franciák, a lengyelek és a mexikóiak (32-36 százalék mondta azt, hogy egészséges és biztonságos környezetben dolgozik).

A nemzetközi átlag szerint tízből hárman (27 százalék) értékelik biztonsági és egészségügyi szempontból rossznak munkahelyi környezetüket. Ebben a tekintetben a legkritikusabbak Argentína (44 százalék), Mexikó (43 százalék), Magyarország (42 százalék), Spanyolország (38 százalék), Oroszország (36 százalék), Lengyelország (35 százalék) és Franciaország (32 százalék) munkavállalói.
 
Ha az országokat együttesen nézzük, akkor a leginkább elégedettek a munkahelyi környezetükkel, a magas jövedelemmel rendelkezők (52 százalék), az iskolázottak (51 százalék) és az  50 év felettiek (50 százalék). A legkevésbé elégedettnek  a szerényebb anyagi jövedelműek (31 százalék), s alacsonyabban iskolázottak (28 százalék) mutatkoznak.

 

munkavállaló környezet egészségtelen felmérés Ipsos munkahely
Kapcsolódó cikkek