Cégvilág

Versenyvizsgálat a Penny Market anyacégénél

Nincs vége az osztrák versenyhivatal vizsgálódásának, amelyet a többek között a Billa, Merkur, Adeg élelmiszerkereskedéseket is tömörítő Rewe központjában végez - írja a Die Presse.

Az osztrák lap szerint a versenyhatóság 15 munkatársa hétfőn is folytatta a számítógépek átvizsgálását, ezzel már a hetedik nap folytatják az ellenőrzést, amely normális körülmények között egy-két napot vesz igénybe - hangoztatta a versenyhatóság. Azzal gyanúsítják ugyanis a Rewe-t, hogy a gyártókkal és esetleg a versenytársakkal is egyeztette árait. A Rewe számtalan, a kiskereskedelem és a turizmus területén működő vállalatot fog egybe, ezek közé tartozik a Billa és a Penny Market is.

A hatósági közegek által elkobzott adathordozókat még nem elemezték - közölte újságírókkal Theodor Thanner, a versenyhatóság főnöke. A Rewe kérésére a dokumentumokat lepecsételve a kartellbíróságnál letétbe helyezték, most a bíróságon múlik a zárolás megszüntetése. A Rewe kapcsán zajló vizsgálatok egyrészt kétoldalú megállapodásokról szólnak a gyártók és a kereskedők között, illetve bizonyos termékek esetében harmadik fél (más gyártó vagy kereskedő) is szerepet játszhatott az ügyben.

A versenyhatóság szerint a piacvezetőnek számító óriáscég munkatársai "rendkívül ellenséges" környezetet teremtenek a vizsgálatot folytató munkatársaknak. A cég ügyvédei folyamatosan ellenőrzik őket és többször kitépték kezükből a notebookokat. Ugyanakkor a Rewe szóvivője szerint teljesen alaptalan az agresszivitással kapcsolatos híresztelés, a hatóságok koordinálatlanul dolgoznak és ezért tart ilyen sokáig az iratok áttekintése.

vizsgálat Rewe Penny market Billa kartell
Kapcsolódó cikkek