Cégvilág

Időben fizetett számlák: a szigor hatott, de…

Nő a cégek bedőlési aránya, nagyobb késéssel egyenlítik ki a vállalkozások számláikat, majdnem minden iparág bedőlési aránya romlott, valamint megugrott a végelszámolások száma is.

A bedőlési arány hamarosan átlépi a 4 százalékos határt, azaz 100 cégből 4 fizetésképtelenné válik egy éven belül – írja a Bisnode Csoporthoz tartozó nemzetközi cégminősítő, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) első negyedéves felmérésében.

A társas vállalkozások száma az elmúlt 12 hónapban tovább növekedett Magyarországon és 2012. április 1-jén megközelítette az 575 ezret. A növekedés több mint 3 százalékos volt, mivel 2011 áprilisának elején még csak 557 ezer magyar működő vállalkozást számoltunk.

A válság előtt ugyan még évi 5-6 százalékos cégszám-növekedés volt a jellemző, azaz a vállalkozások számának bővülése nem állt meg, de a növekedés kisebb ütemű volt. 2012 első negyedévben azonban jelentősen több céget alapítottak, mint 2011 azonos időszakában, ami betudható a törvényi változásoknak és az új cégbejegyzési folyamatoknak, valamint a cégbejegyzés drágulásának is.
 
A vállalkozások száma egy év alatt csökkent a papíriparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, a bútorgyártásban és az építőiparban. A pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozó és a kommunális tevékenységet végző cégek száma azonban 10 százalék nőtt.

Az átlagos fizetési határidő  jelenleg 27 nap körül van Magyarországon. Ha az elmúlt 3 hónap adatait vetjük össze 2011 első negyedévével, akkor minimálisan ugyan, de csökkent is ez a szám, mely 2011 azonos időszakában még 28 nap volt.

A Bisnode csoport partnerségen és ingyenes csatlakozáson alapuló fizetési tapasztalat programjának adataiból az derül ki, hogy 2012 első negyedében a számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 50 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. Sajnos ezzel egyidőben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített számla nem a fizetési morál javulásának, hanem annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak. Az elmúlt három hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 22 napot, ami meglehetősen magas, mivel 2011 első negyedévében ez „csak” 19 nap volt.  Ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 50 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.


 

D&B számla fizetésképtelenség cégalapítás fizetés
Kapcsolódó cikkek