BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Időzített bomba az új szuperkukorica?

A Dow Chemical rövidesen engedélyeztetheti az Egyesült Államokban Enlist nevű új kukoricafajtáját, amely komoly előnyt jelenthet az amerikai farmerek egy részének, de a környezetvédők szerint mezőgazdasági időzített bombaként működhet.

A Dow Chemical Co leánya, a Dow Agrosciences által kifejlesztett kukoricafajta ellen önmagába senkinek nincs kifogása, a gond azzal a növényvédelmi szerrel van, amellyel szemben a növény fokozottan ellenálló. A Dow ugyanis azért állította elő ezt a fajtát, hogy ellenálljon a szintén általa forgalmazott 2,4-D jelű gyomirtónak. Ez a rendkívül erős szer azért kelt aggodalmat mezőgazdasági körökben, mert nagyon könnyen terjed a szomszédos földekre és komoly károkat okozhat azokban a terményekben, amelyeket nem "edzettek" ellene úgy, mint az Enlistet.

A kukoricafaj, amelynek amerikai engedélyeztetése ellen számtalan szervezet tiltakozik csak egy azok közül az új szupernövények közül, amelyeket az egyre ellenállóbb gazok elleni harcban hoznak létre. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret nyernek a terményt elfojtó gazok, amelyek ellenállnak a Dow riválisa, a Monsanto által kifejlesztett Roundup nevű gyomirtónak. A Dow egyébként éppen a Roundup és az ennek ellenálló Roundup-ready terménycsalád ellenében szeretné elterjeszteni az Enlist növényeket, a kukorica mellett a szójára és a gyapotra is kiterjesztve a módszert - írja az AP.

Csakhogy a jelek szerint vegyi hadviselés zajlik a cégek és a gyomok között: a szakértők szerint azok a gazok, amelyeket korábban könnyen ki lehetett irtani a Roundup segítségével, mostanra rendkívül ellenállóvá váltak az anyaggal szemben, ezért egyre magasabbra kell emelni a dózist. A Dow állítja, hogy megfelelő használt mellett 90 százalékkal csökkenthető az új gyomirtójuk nemkívánatos terjedése. És miközben az Enlist ellenzői is elismerik, hogy a Dow új szere jobb, mint a szintén 2,4-D-t használó generikus irtószerek, félő, hogy a szegényebb farmerek továbbra is a jobban terjedő, generikus termékeiket szórják majd az Enlisttel bevetett földekre. A tét óriási, hiszen csak idén több mint 364 ezer négyzetkilométernyi földet vetnek be kukoricával a tengerentúlon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.