Cégvilág

"Roncs" gépekkel dolgoznak a hazai kiscégek

Az elmúlt két évben az üzleti aktivitás és beruházási kedv erősen csökkent a kis- és középvállalkozások körében – derült ki a GE Capital felméréséből.

A Budapest Bank anyavállalata azt vizsgálta meg, hogy hét európai országban – köztük a közép- és kelet-európai régióban – 2011-ben és 2012-ben mi jellemzi a cégek beruházási hajlandóságát, a piacba vetett bizalmát. A kutatás rámutatott, hogy az elhalasztott beruházások jelentős bevételkiesést okoztak a kkv-knak, hazánkban tavaly összességében
300 milliárd forint értékben. A magyar vállalkozásokról kiderült: a régióbeli országokhoz képest pesszimistábban látják működési környezetük jövőjét, és kevesebb beruházást terveznek 2012-ben.

A felmérésben kétszázötven 2-249 főt foglalkoztató vállalatot kérdeztek meg, elsősorban a főbb beruházásokkal (gépek és berendezések; személygépjárművek; haszongépjárművek; IT hardverek; IT szoftverek illetve irodai eszközök) kapcsolatban, megmutatva a régiós eltéréseket. A kutatás emellett a kkv-k munkahely-teremtési terveire és a jövőjükkel kapcsolatos kilátásaikra is kitért.

A teljes kkv-szektorra vetített eredmények azt mutatják, hogy a fenti területekkel kapcsolatos beruházásra tavaly Magyarországon közel 1.594 milliárd forintot fordítottak a kkv-k, idén pedig ennél 4 százalékkal kevesebbet terveznek költeni (1.537 milliárd forintot, a hazai 3,9 százalékát).

Itthon az egy cégre eső átlagos beruházás összege tavaly 14,9 millió forint volt, idén ezt 4 százalékkal tervezik csökkenteni (14,4 millió forintra). Ezen belül mindkét évben magasan vezet a gépek és berendezések cseréje, beszerzése: a tervezett beruházási összeg fele erre irányul. A vállalkozások tavalyhoz képest erősen visszafogják a haszongépjárművekre fordított kiadásokat (-35 százalék), viszont IT szoftverekre ebben az évben jelentősen többet terveznek költeni (25 százalékkal) mint 2011-ben.

Arra a kérdésre, hogy a beruházásokat milyen forrásból finanszíroznák, a magyar cégvezetők többsége (56 százalék) az állami vagy EU-s támogatásokat nevezte meg, míg a csehek a kereskedelmi bankokhoz (32 százalék), a lengyelek pedig a szakosodott hitelintézetekhez (pl. lízingcéghez) fordulnának (32 százalék) elsősorban.

Magyarországon a legtöbb esetben (39 százalék) a meglévő eszközök elhasználódása, értékcsökkenése a fő motiváló erő a beruházásra. Számos hazai cégnél már valóban nem halasztható tovább a gépek, eszközök cseréje, fejlesztése. Ezt jól érzékelteti, hogy 30 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt évben az elavult vagy nem megfelelő berendezések miatt bevételt nyújtó lehetőségtől esett el, átlagosan 2,8 millió forint értékben – ami kivetítve a teljes kkv-szektorra összesen mintegy 300 milliárd forint kiesést jelentett.

Arra a kérdésre, hogy mi korlátozza a magyar kkv-k beruházási képességét az elkövetkező 12 hónapban, legtöbben (52 százalék) a bizonytalan gazdasági környezetet emelték ki. A második legjelentősebb okként (45 százalék) említették a ráfordítható anyagi eszközök hiányát.

A magyar kkv-k közel 60 százaléka pesszimista szektorának kilátásaival kapcsolatban és csupán egynegyedük optimista. Ezzel szemben a csehek jóval derűlátóbbak: a megkérdezetteknek mintegy fele működési környezete javulását várja erre az évre. A negatív jövőkép ellenére a hazai vállalkozások közel negyede létszámnövelést tervez erre az évre, míg 12százalékuk csökkenteni akarja alkalmazottai számát. A felmérés során ismertetett tervek alapján 2012-ben körülbelül 37 ezer új munkahely létrehozásával számolhatunk.

felmérés munkahelyteremtés Bank kkv finanszírozás GE Capital
Kapcsolódó cikkek