Cégvilág

Vendéglátók a turizmus törvényről - Jól jönne az alkoholszint enyhítése

A készülő Turizmus Törvény nem minden pontjával ért egyet maradéktalanul a szakma - derült ki a törvénytervezet megvitatására rendezett találkozón szerdán, a Parlamentben.

Hoffmann Henrik elnök, (Balatoni Regionális TDM Szövetség) az ország elsőszámú üdülőrégiója nevében statisztikákkal igazolta a Balaton turizmusának megtorpanását. Csökkent a vendégéjszaka szám, a szálláshelyek kihasználtsága és a bevétel. Nyilvánvalóan az összefogás, és a TDM-ek munkája segíthetné a válságból való kilábalást. A TDM pályázati kiírás anomáliái miatt azonban a TDM-ek hosszú távú fennmaradása kétséges, pedig létük az egyes tóparti önkormányzatok összefogását is elősegítené – írja a Turizmus Online.

Javasolta, hogy csak azon önkormányzatok kaphassanak IFA támogatást az államtól, ha társulnak egy TDM-hez és átadják számukra az IFA bevételeiket. Ebből alulról felfelé építkezve, a törvénytervezettől elérő százalékban finanszírozni lehetne a térségi és regionális TDM szinteket. A turisztikai szolgáltatók szakmai ellenőrzés pedig legyen a kamarák feladata.

Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt, vezérigazgatója a törvénytervezetből hiányolta a turizmus marketing szervezeteinek nyújtandó normatív állami támogatás rögzítését, mind országos és nemzetközi szinten (Magyar Turizmus Zrt.) mind belföldi hálózatában (TDM rendszer). Hozzátette: állami hozzájárulásokat ne adjanak fenntarthatatlannak bizonyuló fejlesztésekhez, a minőség javítása legyen a cél.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László üdvözölte a vendéglátás turizmushoz történő kapcsolását. A kis-és középvállalkozások az élőmunkát terhelő magas járulékok, valamint az adók és a túlburjánzó adminisztráció miatt a szürke zónába kénytelenek menekülni. Drasztikus a reprezentációs a dohányzás elleni törvény, a játék automatákra kivetett adóemelés, és igazságtalan az Artis Jus tevékenysége. Enyhíteni kell a 0 százalékos alkoholszint előírását is.

turizmus törvény Magyar Vendéglátók Ipartestülete Danubius
Kapcsolódó cikkek