Cégvilág

Verseny indulhat Magyaországon az új lakásokért

A közelmúltban indult állami ösztönzők, továbbá az épületek energetikai hatékonyságának előtérbe kerülése lendületet adhatnak az éledezés első jeleit mutató újlakás-piacnak. Új projekt eközben alig-alig indul a piacon, így az idén tovább csökkenhet a piacon elérhető új lakások száma – állítja legfrissebb kitekintésében az OTP Ingatlanpont. Az országos ingatlanközvetítő hálózat várakozásai szerint szabályos verseny indulhat a jó paraméterekkel rendelkező új lakásokért.

Hosszú évek után ismét keresletivé alakulhat a hazai újlakás-piac. Az élénkülő forgalomnak, valamint az új projektek hiányának köszönhetően ugyanis jelentősen csökkenhet az új építésű ingatlanok eladatlan állománya – állítja legfrissebb piaci kitekintésében az OTP Ingatlanpont. Az országos ingatlanközvetítő hálózat szerint a tendencia már tavaly elkezdődött: 2006 óta először 2011-ben haladta meg a piaci kereslet volumene az új kínálatét. Budapesten például közel 3000 új lakást adtak el tavaly, ugyanakkor mindössze 2490 épült. A fővárosban jelenleg körülbelül 2900 az eladatlan új építésű lakások száma, folyamatban pedig mintegy 1800 építése van. Miután a folyamatban lévő beruházások kifutásával az épülő lakások számának további csökkenése várható, a kereslet pedig élénkülhet, verseny indulhat a jó paraméterekkel bíró új lakásokért. 

„Az idén indult állami ösztönzők elsősorban az újlakás-piacot élénkíthetik. A teljes vételár akár 10-15 százalékát is elérő szociálpolitikai kedvezményt ugyanis csak ilyen ingatlanra lehet igénybe venni. A kamattámogatás, várakozásaink szerint leginkább a fővárosi belső kerületeiben található, 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránt növelheti meg érezhetően a keresletet” – vélekedik Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet igénybe venni kamattámogatással úgy, hogy az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 30 millió forintot. Ebbe az összegbe gyakorlatilag bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet vidéken, de Budapesten is elegendő lehet egy többfős család számára kényelmes otthont biztosító 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a VIII., IX., XI. kerületekben. „Valószínűbb azonban, hogy az emberek ennél kisebb és olcsóbb ingatlant keresnek majd, hogy a vételárhoz viszonyítva minél magasabb legyen a kedvezményes aránya” – magyarázza Kosztolánczy György.

Az élénkülő kereslet várhatóan a kedvező adottságú új lakásokat szívhatja fel a piacon lévő ingatlanok közül. Miután az új fejlesztések száma csökken, előfordulhat, hogy egy-másfél éven belül az elérhető kínálat olyan lakásokból áll majd, amelyek kevésbé elégítik ki a vevői igényeket, például az előnytelen alaprajzuk, a kedvezőtlen tájolásuk, vagy egyszerűen a túl magas áruk miatt. Kosztolánczy György ezért úgy véli, hogy aki új lakás vásárlását tervezi, annak mostanában érdemes belevágnia, hiszen az elérhető állami ösztönzők, a kedvező árszint, valamint a jelenleg még kellően széles választék összességében kedvező külső feltételeket teremt.

Az OTP Ingatlanpont várakozásai szerint hosszabb távon az ingatlanfejlesztések is reagálhatnak az élénkülő piaci keresletre; a fejlesztések várhatóan jobban idomulnak majd a megváltozott vásárlói igényekhez és az állami ösztönzők által támasztott követelményekhez. „A korábbi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a beruházók sorvezetőként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét a tervezési szakaszban lévő projektek lakásmixének kialakításánál, így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületű lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban” – vélekedik Kosztolánczy György.

OTP ingatlanpont újlakás négyzetméter kosztolánczy györgy
Kapcsolódó cikkek