Cégvilág

Ennyit fizettünk SZÉP-kártyával a szállodákban márciusig

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kiadta a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012 január – márciusi teljesítményét vizsgáló trendriportját.

Az STR riport adatai szerint Európában a szállodák teljesítménye – bár márciusban is jobb volt a bázisnál – 2012 I. negyedévében kisebb mértékben nőtt, mint a világ más részein. Európán belül a szállodák teljesítményének alakulását komplexen kifejező REVPAR mutató Kelet – Európában javult a legnagyobb mértékben.

A vizsgált öt Közép – Kelet európai ország között idén az I. negyedévben – a gyenge márciusi teljesítmény következtében – Magyarországon a REVPAR mutató 1,7 százalékkal a legnagyobb mértékben esett vissza. Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 30., nettó átlag szobaárban és nettó REVPAR-ban a 29. helyen végeztek 2012 I. negyedévében – jelenti a Turizmus Online.

Érdekes, hogy 2012 márciusában az országos szállodai kapacitás 7,3 százalékkal, a budapesti 10 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban annak ellenére, hogy a szállodák üzletmenete, jövedelmezősége közismerten gyenge a 2011-ben mutatkozó javulás ellenére.

A gyógyszállodáknál mutatkozó nagyarányú kapacitásbővülés oka, hogy a szállodák egy része gyógyhotelnek jelöli magát a KSH jelentésében annak ellenére, hogy a jelenleg érvényes szabályozás ellenére gyógyszálloda kizárólag az OGYFI által annak minősített hotel lehet. Ilyen Magyarországon jelenleg összesen 33 van.

2012 I. negyedévében a hazai szállodák iránti kereslet dinamikusan emelkedett, ami elsősorban a külföldről mutatkozó erősebb érdeklődésnek tudható be. A kereslet élénkülés, s a beutazó forgalom, s a szállodák árbevétele szempontjából kedvezően gyenge euró/forint árfolyam ellenére a szállodák szobafoglaltsága, bruttó átlagára és REVPAR mutatója egyaránt csak kis mértékben javult. Ennek oka, hogy a szállodai kapacitás is jelentősen bővült, azaz a szállodai piacon változatlan az erős verseny, s tovább folytatódik a káros árverseny.

Márciusban az országos adatokat rontotta a budapesti szállodáknak a bázishoz képest romló bruttó átlagára és REVPAR mutatója. Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy 2011 I. negyedévéhez képest – mikor Magyarország adta az EU elnökséget - kevesebb magas szintű rendezvény volt a fővárosban. Emellett a MALÉV csődje miatt a hazai légiforgalmi piac átrendeződése, a fapados légitársaságok térnyerése láthatóan az alacsonyabb fizetőképességű vendégek számának emelkedését okozta. Ezt támasztja alá, hogy márciusban Budapesten a 3* szállodák teljesítménye javult leginkább.

A szállodák iránti belföldi kereslet szerény mértékben, de nőtt annak ellenére, hogy az üdülési csekket felváltó SZÉP kártya forgalma a szállodákban idén az I. negyedévben alacsony volt. 2012 január – március hónapokban a SZÉP kártya forgalom a szállodákban összesen körülbelül 169 millió forint volt, míg a kifutó Üdülési csekk forgalom kb. 1.190 ezer forintot tett ki. A SZÉP kártya forgalom az Üdülési csekk forgalomnak 14,2 százalékát tette ki.

RevPAR szép kártya hotel szálloda gyógyszálloda
Kapcsolódó cikkek