Cégvilág

EU-FÁK gázügyi központot szeretne a Gazprom

A gázpiacra vonatkozó uniós szabályozásnak jobban kellene védenie a stabil és hosszútávú gázellátást garantáló beruházók érdekeit, mondta Alekszej Zajcev, az orosz Gazprom nevében.

FÁK-EU gázügyi központot szeretnénk létrehozni azon problémák, és ellentmondások kivizsgálására, amelyek a területre vonatkozó uniós szabályozás, a 25-35 éves megtérülési idejű gázipari beruházások védelme, illetve a stabil, kiszámítható gázellátás között feszülnek” - mondta az orosz Gazprom nevében Alekszej Zajcev, a felerészben Gazprom ellenőrzésű Panrusgáz Zrt. vezérigazgatója az Orosz Kulturális Központban folyó rendezvényen.

Az európai gázpiac importfüggő, viszont a termelő- és szállítókapacitások meghatározó része az uniós határokon kívül esik. Erre a körülményre éppen a szállítások stabilitása és megjósolhatósága miatt kellene tekintettel lennie az uniós szabályozásnak. Példának okáért védenie kell a gázellátása érdekében indított befektetéseket, amelyekre nézve hatalmas veszélyeket rejt, ha megváltozik az a jogi környezet, amely a beruházások indítása és megtérülésének kalkulálása idején érvényes volt.

Alekszej Zajcev ezért szükségesnek érzi azoknak az érzékeny pontoknak a meghatározását, amelyek a 2010 novemberében meghatározott, uniós energiastratégia és a múlt év óta alkalmazott, 3. uniós energiacsomag következtében sérti a befektetők érdekeit. Ilyen pont -, amely mellesleg ütközik a diszkrimináció tiltását előíró nemzetközi előírással -, egyes szállítási útvonalak előnyben részesítése másokkal szemben. Ilyen az a tény is, hogy az uniós piaci liberalizáció korlátozásokat tartalmaz harmadik országokbeli vállalatokra nézve, és ide sorolandó az úgynevezett nagypapa szabály hiánya is, vagyis az, hogy az új előírások vonatkoznak a hatályba lépésük előtt kötött beruházásokra, szerződésekre is.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

FÁK gázpiac Panrusgáz EU Zajcev Gazprom
Kapcsolódó cikkek