Cégvilág

Milliók mérhetnek okosan

A legtöbb előrejelzés szerint jelentős mértékben bővülhet a következő években mind a lakossági, mind a vállalati energiamenedzsment-piac.

A Pike Research (PR) piackutató becslése alapján a tavalyi alig negyedmillió után 2020-ben globálisan már 4,7 millió otthoni energiamenedzsment-rendszert (EMR) rendelhetnek. Értékben a piac ezen szegmense az évezred második évtizedében a 2011-es 93 millió dollárról 2 milliárd fölé emelkedhet. Hasonló mértékű gyarapodás várható a vállalatok esetében is: a PR szakértői úgy számolnak, hogy az ipari energiamenedzsment-szoftverek és -szolgáltatások piaca 2020-ra csak az Egyesült Államokban 5,6 milliárd dollárra rúghat, ami évi 22 százalékos bővülést jelentene.

A piackutató cég igen optimista prognózisát azzal magyarázza, hogy várakozásai szerint a következő években mind az ipari, mind a lakossági szegmensben számos tényező hat majd az energiamenedzsment-rendszerek elterjedésének irányába. A vállalatokat a gazdasági kilábalás, illetve az energiaköltségek fókuszba kerülése mellett a fogyasztói, valamint a tulajdonosi elvárások is egyre inkább ebbe az irányba hajtják, míg a lakossági piacnak az állami támogatásokon és az új technológia gyors terjedésén túl – főként a fejlett országokban – a környezettudatosság is nagy lökést adhat.

Az EMR-ek terjedésével természetesen igen dinamikusan bővülhet a jövőben az ilyen rendszerekhez szorosan kapcsolódó okosmérők piaca is. Az IDC becslései szerint tavaly 25,4 millió okos, azaz a felhasználás ésszerűsítését és csökkentését szolgáló fogyasztásmérőt telepítettek világszerte, ez a szám azonban 2016-ra 140 millió környékére emelkedhet, ami majd’ 33 százalékos éves növekedést jelent. A piac egyébként már a tavalyi utolsó negyedévben is közel 24 százalékkal bővült, és érdekesség, hogy az IDC adatai szerint a kanadai mellett a közép-európai szállítások megugrása volt a növekedés motorja. A piackutató előrejelzése alapján a jövőben ugyanakkor már a feltörekvő országokban mérhetik a legnagyobb mértékű gyarapodást.

emr energiamenedzsment okosmérő
Kapcsolódó cikkek