Cégvilág

Ángyán: gyanús nyertesek

Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár, elszámoltatási kormánybiztos menesztésére szólította fel a Demokratikus Koalíció Orbán Viktor miniszterelnököt azok után, hogy Ángyán József pénteki levelében azt állította: utódja tudott a földbérleteket övező visszaélésekről.

A volt államtitkár levelére reagálva a legfőbb ügyészhez fordul az LMP a földpályázatok ügyében, az MSZP pedig jelezte: feljelentést tesz.
„Védhetetlen” – így jellemezte Ángyán József a földbérleti pályáztatás rendszerét abban a pénteki keltezésű levélben, amelyet a Borsodi Mezőségben lezajlott pályázat eredményeit értékelő összeállításához mellékelt. A fideszes képviselő szerint a pályáztatás rendszere nem ad esélyt a földhöz jutáshoz a helyben lakó családoknak és a fiataloknak.

Ángyán József a Bükki Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő 4 200 hektárnyi föld bérbeadásával kapcsolatban kijelentette: az eredeti, a nemzeti park igazgatósága és a helyi gazdálkodók által kialakított feltételrendszer felpuhult annak miniszteri döntés alapján történő visszavonása után.

A politikus felrótta, hogy a titkosítás miatt nincs lehetőség arra, hogy a pályázatokba és a bírálatokba betekintést nyerjen a nyilvánosság, ám a volt államtitkár elemzése szerint a nagy területek nyertesei között újonnan alakult cégek, frissen odaköltözött „helyiek”, mezőgazdasági végzettséggel, gyakorlattal nem rendelkezők vannak, akiknek közismertek a politikai kapcsolataik.

Az új földtörvény koncepciójának fő célja a családi gazdaságok megerősítése – mondta Kurucz Mihály, a koncepció egyik kidolgozója. Hozzátette: a cél, hogy a földtulajdonhoz a földet művelni képes és arra kész gazdák jussanak. Az új törvény a középbirtokok előtérbe helyezése mellett fenntartja a nagyobb birtokokat is.

ángyán föld földbérlet
Kapcsolódó cikkek