Cégvilág

Csányi cége veheti meg a a SáGa Foodsot?

A Bonafarm Zrt. tulajdonába kerülhet a Sága Foods Zrt. – értesült a Világgazdaság.

Lapunk úgy tudja, erről tárgyal a Csányi Sándor tulajdonában lévő élelmiszer-ipari csoport és az elsősorban pulykafeldolgozással foglalkozó, a brit Bernard Matthews Csoport tulajdonában lévő sárvári társaság.

A Csányi Sándor fia, Csányi Attila által vezetett, éves szinten 500 millió eurót meghaladó árbevételt produkáló Bonafarm Cégcsoporton belül működik jelenleg a sertésfeldolgozásban piacvezetőnek számító Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo tejfeldolgozó, illetve több alapanyag- és takarmány-előállító cég. Mint azt 2010 elején, a csoport létrehozásakor a társaság vezetői lapunknak elmondták: céljuk egy teljes élelmszer-ipari integráció létrehozása, és nem tartják kizártnak további cégek felvásárlását, elsősorban a piaci lehetőségeket figyelembe véve – vagyis főleg nehéz helyzetbe került társaságok megvásárlása és további működtetése a stratégia része. Ilyen volt korábban a Herz: a budapesti cég fizetésképtelenné válása után a Bonafarm a márkanevet és az eszközöket vásárolta meg, ma a Herz termékeket a Pick szegedi gyártósorain állítják elő. Megkeresésünkre a Bonafarm nem kívánta kommentálni a tárgyalások hírét.

A nyolcszáz főt foglalkoztató SáGa Foods Zrt. a hazai pulykafeldolgozás egyik főszereplője, évente 1,8 millió pulykát dolgoz fel. Amíg a hazai piacon elsősorban késztermékeivel van jelen, Magyarország egyik legnagyobb baromfitermék-exportőre. A brit tulajdonban lévő társaság piaci pozíciója 2007-ben roppant meg, amikor elterjedt az a hír, hogy madárinfluenza vírusával fertőzött pulykahús került Magyarországról Nagy-Britanniába. A később cá­folt hírek nem csak a sárvári vállalatnak, de anyacégének is komolyan ártottak.

bonfarm Csányi Sága
Kapcsolódó cikkek