Cégvilág

E-Star: nincs pénz, nincs hő!

Hódmezővásárhely fizetési elmaradása miatt az E-Star rendkívüli felmondással megszűntette a várossal lévő, hőszolgáltatási szerződését.

Az E-Star rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzatával kötött hőszolgáltatási szerződését.

 A rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt az önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot, írja a Portfolio.

Eszerint a szerződés felmondása következtében az E-Star a földgázt július 1-től nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeiben, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább. A szerződés szerint járó követeléseit, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán felül felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, melynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot, érvényesíti az önkormányzattal szemben.

Az E-Star 2012. őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez. A szolgáltatás folyamatossága érdekében azonban a szerződéses követelések érvényesítésére rendelkezésre álló, bankot és az E-Start feljogosító inkasszó jogot az E-Star érvényesíti.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat már közel egy éve nem áll szerződéses kapcsolatban az E-Star Alternatív Nyrt.-vel - reagált Korsós Ágnes címzetes főjegyző, a cégnek a BÉT honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott közleményére, amely szerint a vállalkozás rendkívüli felmondással megszüntette a várossal kötött hőszolgáltatási szerződését.

Elmondása szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat és az E-Star 2011. szeptember 2-ig állt szerződéses jogviszonyban. Az E-Star leányvállalata, az RFV ESCO Kft. és az önkormányzat között 2006-ban létrejött, majd többször módosított megállapodás szerint a cég fűtéskorszerűsítési projekt részeként biztosította tizenkét önkormányzati intézmény fűtőberendezéseinek fenntartását és hőszolgáltatását.

Az együttműködés során a cég súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított, ezért az önkormányzat 2011. szeptember 2-i hatállyal rendkívüli felmondással megszűntette a szerződést. A város a szerződés megszűntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett – áll az MTI-hez eljutatott közleményben.

A város ezt követően - közel egy éve - saját maga szerzi be a távfűtés során fölhasznált gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja. A település 2011 szeptemberétől így az E-Startól semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe. A szerződés jogszerű felmondása és az ügyben indult büntetőeljárás ellenére a cég továbbra is számlát állít ki a városnak, amely mögött azonban nincs semmilyen szolgáltatás, vagy teljesítés.

A főjegyző hangsúlyozta, Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat a jövőben sem fog teljesíteni, sem az E-Star, sem más cég részére.

Hódmezővásárhely hőszolgáltatás E-Star
Kapcsolódó cikkek