Cégvilág

Előleget adna az állam a cégeknek

Harminc százalékos szállítói előleg bevezetésével gyorsítaná fel az önkormányzati projektek végrehajtását és így az uniós források lehívását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) – értesült lapunk.

A szállítói előleg azt jelenti, hogy az állam közvetlenül a kedvezményezett önkormányzat projektjének megvalósítását végző cégnek fizet, kihagyva a kedvezményezettet. A javaslat szerint az előleggel az azt igénylő kivitelező cégnek hat hónapon belül el kell majd számolnia, vagyis a kivitelezési munkálatoknak el kell jutniuk egy bizonyos szintre.
Miután a jogszabályok szerint állami pénzt garancia nélkül nem lehet folyósítani, így az előleget igénylő kivitelező cégnek megfelelő garanciát (ingatlan vagy bankgarancia) kellene majd felmutatni a folyósított összegre.

Információink szerint a javaslatról már egy ideje egyeztet az NFÜ az illetékes tárcával, és a metódust hamarosan kormánydöntések hagyhatják jóvá. A kidolgozott modell keretében az önerő problémáját is kezelni kell, ugyanis a kedvezményezett önkormányzatnak is hozzá kell tennie a saját önerejét minden egyes előlegszámlához, amely jelenlegi súlyos anyagi helyzetükben komoly terhet jelent számukra. (Például egy vidéki város mintegy 10 milliárdos kórházfelújítási projektjénél öt–tíz százalékot, vagyis fél–egy milliárdot kellene az önkormányzatnak önerőként több részletben az előleghez biztosítani.)

Emiatt az NFÜ a szállítói előlegre vonatkozó tervezet mellett azt is javasolja, hogy álljon fel egy alap az önkormányzati önerő biztosításához. Eszerint az állam átvállalná az önerőt, amit az adott önkormányzatnak később pár százalékos kezelési költséggel kellene visszafizetnie. A 2007–2013-as uniós költségvetési periódusban az ország rendelkezésére álló 8 200 milliárd forintból eddig mintegy 2 600 milliárdot fizettek ki. Emellett 5 600 milliárd forintot már szerződésben lekötöttek.

Ezen állomány mintegy felét, 2 800 milliárdos értéket tesznek ki az állami szektor – az önkormányzatok, minisztériumok és szerveik – szereplőinek projektjei. Ez utóbbi összegen belül mintegy 240–250 milliárdot jelent az önerő, amelynek az idei évre esedékes része mintegy 100 milliárd forint, vagyis ekkora összegből kellene az önerőalapnak idén rendelkeznie, hogy a projektek megvalósítása a vállaltaknak megfelelően haladjon.

nfü EU előleg pályázat
Kapcsolódó cikkek