Cégvilág

Hazánkba készül az Amazon

A tavalyi bővülésnél is nagyobb, a húsz milliárd forintot is meghaladó forgalomemelkedésre számítanak idén az online kereskedők. Az azonban nem más, mint mítosz, hogy egy webáruház felfutatása könnyű kenyér. És jön a szakma mamutja az Amazon.com is.

Az online forgalma – a szolgáltatások értékesítése nélkül – az elmúlt évben ugyan elmaradt a 160 milliárd forintos várakozástól és csupán 155 milliárdot ért el az 1,4 millió vásárlás révén. Ám már ez is a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom 2,4 százaléka. Miután a tavaly előtti szinthez képest így is 18 milliárd forinttal emelkedett az interneten értékesített termékek értéke, és a növekedés dinamikája változatlannak látszik, a szakma azt sem tartja kizártnak, hogy az idén az ágazat teljesítménye elérheti akár a teljes kiskereskedelmi forgalom 3 százalékát is, ami 175-180 milliárd forintos online forgalmat jelentene.

A legnagyobb magyarországi internetes kereskedők folyamatosan bővítik a termékkínálatukat. A fejlesztéseknek további lendületet ad, hogy az internetes kereskedők legnagyobbika, az Amazon.com már felépítette Szlovákiában regionális disztribúciós raktárát, ahonnan ősztől szolgálja ki a cseh, a lengyel, valamint a szlovák vásárlókat. Magyarország a jövő évben kerül sorra Romániával Horvátországgal együtt.

Részletek a pénteki Világgazdaságban

webáruház online kereskedő Amazon
Kapcsolódó cikkek