Cégvilág

London és Párizs már nem is számít annyira drágának?

A Mercer tanácsadó cég idén is összeállította listáját a világ azon városairól, ahol a legdrágább az élet. Összességében elmondható, hogy Európa nagyvárosai a tavaly évhez képest hátrébb vándoroltak a listán, amelyet Tokió vezet. A világ legolcsóbb városa Karacsi lett – írja a Turizmus Online.

A Mercer által készített tanulmányban öt kontinens 214 városát vizsgálják, figyelmbe veszik, hogy az egyes termékekért, szolgáltatásokért hol mennyi pénzt kell kifizetnie a lakosoknak. A kutatásban több mint 200 jószág, közlekedés, ételek, ruházkodás, háztartási javak, szórakozás, árát hasonlítják össze, a lakhatás költsége szintén szerepel a felmérésben. A bázis város New York, minden más város árait ehhez viszonyítják – jelenti a Turizmus Online.

A világ legdrágább városa Tokió lett, a második helyre szorítva Luandát, derül ki a Mercer legutóbbi Cost of Living Survey-jéből. A harmadik helyezett Oszaka lett, a japán város tavalyhoz képest három hellyel került előbbre. A negyedik és ötödik helyen, ahogy tavaly is, Moszkva és Genf végzett. A hatodik helyen fej-fej mellett Szingapúr és Zürich osztozik. A csádi Ndzsamena 5 helyett esett vissza tavalyhoz képest, így a nyolcadik idén. Míg Hongkong megőrizte tavalyi kilencedik helyét.

A tanulmány adatai szerint a legtöbb Európai város tavalyhoz képest hátrébb végzett, azaz relatíve olcsóbb lett. Osló három helyet esett vissza (15-ről 18-ra), Koppenhága 4-et (15-ről 18-ra), London 7-et (18-ról 25-re), Párizs 10-et (27-ről 37-re), Milánó 13-at (25-ről 38-ra), Róma 8-at (34-ről 42-re), Stockholm 7-et (39-ről 46-ra), Bécs 12-t (36-ról 48-ra).

Mercer felmérés legdrágább város
Kapcsolódó cikkek