Siemens, mint fővállalkozó hivatalosan is átadta a Verbund Thermal Power GmbH & Co KG energiaszolgáltatónak a mellachi kombinált (gáz-gőz, GuD) ciklusú erőművet.

A kogenerációs, azaz a villamos áram mellett hőenergiát is szolgáltató létesítményt már májusban szolgálatba állították. Tiszta villamos teljesítménye 838 Megawatt (MW), 59,2%-os hatásfoka pedig meghaladja a szerződésben előírt értéket. Az ezen felüli, akár 400 MWth távhő-teljesítményét is számításba véve itt a földgáz, mint tüzelőanyag energiája több mint 80%-ban hasznosul. Ezzel Mellach nemcsak a legnagyobb teljesítményű, hanem a legmagasabb termikus hatékonyságú erőmű is Ausztriában, amely fontos hozzájárulást teljesít Stájerország tartomány környezetkímélő és megbízható áram- ill. távhő-ellátásához. Rövid felfutási ideje és meredek terhelési grádiense (a terhelés változásához való gyors alkal-mazkodása) révén ez az erőmű kiválóan alkalmas a megújuló energiaforrások szolgáltatta ingadozó áramtermelés kiegészítésére.

A mellachi erőmű öt régi – barnaszén- v. olajtüzelésű – erőmű-blokkot vált ki Ausztria déli részén. Nagy hatékonyságának köszönhetően évi akár 2 millió tonnával is csökkenhet így a CO2-kibocsátás. A létesítmény két  egytengelyű blokkból áll, amelyekben a turbinák és a generátor egy tengelyben vannak elrendezve. Évi energiatermelését 5 milliárd kWh elektromos és 800 millió kWh távhő-energiára tervezték. A kulcsátadásos erőműhöz a Siemens szállította a két-két gázturbinát, a gőzturbinát és a generátort, valamint a komplett elektrotechnikát és az irányítástechnikát. A  fő komponensek karbantartását  is elvégzi.

A két transzformátort a Siemens Transformers Austria Weiz tervezte, készítette és telepítette. A stájerországi vízvédelmi törvényre tekintettel a két blokk közül csak az egyiket hűtik friss vízzel, a másik hűtőtoronnyal van ellátva.