Cégvilág

Auf Wiedersehen Nürburgring? - csőd szélén a Forma 1-es pálya

Több millió euróra rúgó adósság terheli a legendás német Nürburgring autóversenypálya üzemeltetőjét, ráadásul a hitelek visszafizetése is igen bizonytalan, így egyre nagyobb az esély arra, hogy jövő héten csődöt jelent. A minden második, így a 2013-as németországi versenynek is otthont adó pálya léte, és a jövő évi Forma 1-es verseny veszélybe került, sorsa a tartomány és az üzemeltető közötti tárgyaláson dől majd el.

A Forma 1 életérzés sok németnek a vérében van, Németország ráadásul olyan autóversenyző legendákat  adott az autó- és motorsportnak, mint a Schumacher fivérek, vagy éppen a jelenleg is aktív Sebastian Vettel – emlékeztet a Spiegel Online. Ennek megfelelően minden második évben több tízezer német keresi fel a világhírű Nürburg település közelében található motorsport komplexumot is, hogy láthassa aktuális kedvencét. A jelenlegi kilátások szerint azonban a kedvenc pálya napjai meg vannak számlálva.

Tegnap a pálya tulajdonosa, a Rajna-vidék-Pfalz-i szövetségi tartomány azt közölte, hogy kéri az üzemeltetőt a fizetésképtelenség bejelentésére, így a csődeljárási folyamat akár a jövő héten kezdetét is veheti. Kurt Beck, a tartomány kormányzója az Európai Bizottságot hibáztatja a kialakult helyzetért, mert az nem hagyta jóvá egy 13 millió eurós állami támogatási csomag kiutalását a hónap végéig, így a politikus szerint ennek nagy valószínűséggel a fizetésképtelenség lesz a következménye. Beck szerint az Európai Bizottság – mint az végrehajtó szerve – pozitív jelzéseket küldött az üggyel kapcsolatban az elmúlt napokban, így joggal reménykedtek a támogatás jóváhagyásában, de most úgy tűnik, hogy elhalasztották a végső döntést.

Az állami támogatásra azért lett volna nagy szükség, mert az üzemeltető Nürburgring GmbH már nem tudja tovább fizetni annak a 330 millió eurós hitelnek a kamatait, amit egy állami tulajdonú befektetési banktól vett fel. Emellett a társaság a különböző lízindíjakat sem tudja már állni, így együttes tartozásainak összege eléri a 413 millió eurót. Amennyiben a pályát értékesíti kell, és lehet, akkor azt csak százmillió eurós veszteséggel lehet megtenni, amit természetesen az adófizetők állnának.

A pálya már évek óta gondokkal küzdött, de a legnagyobb problémák 2004-ben kezdődtek. Akkor egy hatalmas, egész évben nyitva tartó vidámpark és a hozzá tartozó szállodakomplexum építése kezdődött el, azonban a fejlesztést máig sem fejezték be, üzletileg pedig bukásnak bizonyult a beruházás. A minden második, így a 2013-as németországi versenynek is otthont pálya léte, és a jövő évi Forma 1-es verseny veszélybe került, sorsa a tartomány és az üzemeltető közötti tárgyaláson dől majd el.

Vettel nürburgring Schumacher Forma 1
Kapcsolódó cikkek