Cégvilág

Budapesti irodapiac: tovább nőttek az üres területek

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) - melynek tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, GVA Robertson, Eston International és a Jones Lang LaSalle - közzétette 2012 második negyedévére vonatkozó irodapiaci adatait.

Új átadás nem történt így a teljes irodaállomány, 2.622.224 négyzetméter modern spekulatív fejlesztésű irodahelyiségeket és 553.583 négyzetméter saját tulajdonban lévő irodát tartalmaz. A teljes kereslet összesen 95.830 négyzetméter volt, amely az előző negyedévhez képest 80 százalékos emelkedés. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig közel 10 százalékos növekedés. Ezzel az első fél évben összesen 149.079 négyzetmétert adtak bérbe, 9 százalékkal kevesebbet, mint 2011 első hat hónapjában.

A budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 21,3 százalék, ami 80 bázisponttal magasabb az előző negyedévi értéknél. A kedvező keresleti adatok és a kínálat stagnálása ellenére az elmúlt fél évben az üres területek aránya tovább növekedett. A piaci trenddel ellentétesen egyedül az Észak Buda alpiacon csökkent az üresedés 37 bázisponttal. A legalacsonyabb kihasználatlansági rátát továbbra is a Pest Központ alpiacon (16,9 százalék), a legmagasabb értéket ismét az Agglomerációnál (33,4 százalék) mértük.

2012. második negyedévében 130 bérleti szerződést regisztráltak, amelyek átlagos tranzakciós mérete 737 négyzetméter volt, ez 77 százalékkal magasabb, mint 2012 első negyedévében. Huszonkét szerződést kötöttek 1.000 négyzetméternél nagyobb területre, amelyből tizenegy szerződéshosszabbítás, hét új szerződés, és négy bővülés volt.

Hét új bérleti szerződést írtak alá 1.000 négyzetméter feletti irodaterültre, köztük a három legnagyobb a Szépvölgyi Business Parkban, Millennium Tower II-ben, és a Mom Parkban. A szerződés hosszabbítások mértéke növekedett, elérte az összes bérbeadási tranzakció 51,1 százalékát, ami 2009 harmadik negyedéve óta a legmagasabb arány. Számos bérlő, aki az újratárgyalás mellett döntött bővült is az irodaházban, ennek következtében a bővülések aránya 13 százalékot tett ki, ami több mint a duplája az előző negyedévi aránynak. 

 

irodapiac Budapest kihasználtság Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma üresedés BRF
Kapcsolódó cikkek