Cégvilág

Hol érdemes úszni? - Európai strandkörkép

Az Európai Unió idén is közzétette a tagállamok vízminőségével kapcsolatos 2011-es jelentését, amely szerint szinte minden, a kontinensen található fürdőhelyen megfelelő a víz minősége, ugyanakkor az elemzés néhány meglepő eredményt hozott.

Az illetékes hatósága mintegy 22 ezer strand, folyó és tó vizét ellenőrzi, a vizsgálat során többek között azt tesztelik, mennyi szennyvíz, vagy állati ürülék található a vízben, illetve kimutatható-e az E. coli baktérium, vagy más, szennyező anyagok a mintában. A 2011-es mérések tanúsága szerint a vizek minősége általában javult a tagállamokban, egy év alatt 3,5 százalékkal emelkedett a kitűnő minőségű vizek száma, a megfelelőnek minősülő fürdők száma 2 százalékkal nőtt. A felmért helyszínek kevesebb mint 2 százaléka nem felelt meg az EU fürdőkre vonatkozó követelményeinek.

A legjobb eredményt Ciprus, Horvátország, Málta és Görögország érte el, ezekben a tagállamokban a vizek több mint 90 százaléka kitűnő minősítést kapott és a többi mért helyszín is a megfelelő kategóriába tartozik. A legrosszabb eredményeket Hollandia, Bulgária, Lettország, Luxemburg és Belgium mutatta fel, itt a vizek kisebb része felelt meg az EU minimum követelményeinek.

Magyarországon 228 helyszínt vizsgáltak be az EU szakértői, ezek 55,7 százaléka kitűnő minősítést ért el, 11,4 százalék megfelelt és mindössze 3,1 százalék nem érte el a minimális minőségi szintet.

fürdő vízminőség felmérés strand EU
Kapcsolódó cikkek