Cégvilág

Kukoricából terméskiesés várható Békés megyében

Békés megye több körzetében is 30-50 százalék közötti terméshozam-kiesés várható takarmánykukoricából a tartós kánikula és az eső hiánya miatt, vannak táblák, ahol a csövek sem fejlődtek ki – tájékoztatta a Békés Megyei Termelők Szövetsége gyorsfelméréssel megbízott szakembere az MTI-t.

Kocsor László elmondta: Békés megyében a kukorica vetésterülete 105 ezer hektár, ebből 25-26 ezer hektáron elszáradt a növény, eső után sem képes regenerálódni. Vannak táblák, ahol hiányos a szemek képződése, 35-40 ezer hektáron pedig rosszul termékenyültek a csövek a légköri aszály miatt.

Az adatok becslésen alapulnak, a szövetség kukoricatermelő tagüzemeinek előrejelzésein alapulnak, és az általuk integrált kisebb gazdálkodóktól származnak – jelezte a szakember.

Közölte: silókukoricát a megyében ötezer hektáron termelnek az állattenyésztéssel foglalkozó gazdák, akik idő előtt elkezdték a növény betakarítását, mentik a teljes kiszáradás elől.

Békés megyében az elmúlt három évben a kukorica átlagos hozama hektáronként 6,5-6,8 tonna között alakult, 2011-ben 6,8 tonna volt. A gyorsfelmérés adatai alapján a megyében az idén 3-3,5 tonna átlaghozam várható kukoricából, beszámítva a csőképzésben megrekedt, terméshozam nélküli 25-26 ezer hektár területet is.

A Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója, Varjú Mónika a kukoricaállomány állapotáról az MTI-nek elmondta: az aszály a kukoricát sújtja a leginkább Békésben, sok helyen valóban kritikus a növény állapota.

 

 

 

Békés megye kocsor lászló varjú mónika kukorica földművelés
Kapcsolódó cikkek