Cégvilág

Siemens-vezér: Európa vagy nem Európa, az itt a kérdés

A Siemens elnök-vezérigazgatója EU-szintű strukturális reformok megvalósítását követelte az válság leküzdésére. Peter Löscher a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) nyilatkozva azt is sürgette, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet a feltörekvő régióknak és Afrika országainak.

A FAZ azon felvetésére, hogy a valutaunió egyre inkább az adósságok uniójává válik, Löscher leszögezte, hogy nem tart a közösség szétesésétől. "Európának és Németországnak különösen szüksége van az euróra. Az euró nélkül az ország jelentősen veszítene versenyerejéből. Az a fontos, hogy a fiskális és a valutapolitika még jobban összefonódjon, ezért a strukturális reformokat és a pénzügyi konszolidációt nem lehet elkerülni"– fogalmazott Löscher a FAZ-nak nyilatkozva. A Siemens elnök-vezérigazgatója komoly előrelépésnek nevezte, hogy Portugália és Írország is jelentős lépéseket tett a versenyképessége javítására.

"Nem arról van szó, hogy az ember egyszer megnyom egy gombot, és azzal kész" - hangsúlyozta a Siemens főnöke, aki szerint az egész EU szintjén kell javítani a vezetőtestületeken és a döntéshozási mechanizmuson.

Löscher emellett kifejtette, hogy a Siemens  - Európán kívül - már régóta az úgynevezett  BRIC-országokra és Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára - tesz, mint jövőbeni piacokra. Ám a figyelme a feltörekvő piacok második hullámára is irányul, például Mexikóra és Kolumbiára, de Lengyelországra, Törökországra, Indonéziára, Vietnamra is. Löscher szerint figyelmet érdemel Afrika is, mégpedig nem csupán Dél-Afrika, hanem az olyan északabbra lévő afrikai országok, mint Nigéria vagy Angola is. A vállalat elsősorban az infrastruktúrafejlesztésben látja a lehetőségeket ezekben az államokban.

A FAZ-nak arra a felvetésére pedig, hogy a Siemens lassabban növekszik, mint a konkurensei, Löscher leszögezte: a cél nem a minden áron való növekedés, hanem a hatékonyság növelése és az organikus fejlődés, ezért nem fogott felvásárlásokba a vállalat, amikor a cégek értékelése túl magas volt. Löscher elismerte, hogy az év második fele kihívásokat jelent majd a Siemensnek, hiszen a nemzetközi szervezetek, többek között az IMF is lefelé módosította növekedési kilátásait. 

FAZ Peter Löscher eurózóna Siemens interjú
Kapcsolódó cikkek