Cégvilág

Tovább tart az ingatlanpiac válsága – Hanyatlik az építőipar

A gazdasági válság hatásait leginkább az ingatlanszektor érezte meg. Csökkentek az ingatlanárak, a bérleti díjak, illetve új beruházások híján az építőipar is hanyatlik. A Policy Agenda által 700 kis- és közép vállalkozás cégvezetőinek körében végzett felmérés szerint a következő félévben a kkv-k 82 százaléka nem tervez ingatlan vásárlást, eladást, vagy bérlést.

Telekvásárlást a megkérdezett kkv-k 3 százaléka tervez, míg új ingatlan építésére összesen 6 százalékuk gondol. E csoporton belül 2 százalékuk iroda, 3-3 százalékuk pedig termelő, értékesítési célú építmény, illetve raktár építését tervezi. 5 százalék azon kis- és közepes vállalatok aránya, amelyek új ingatlan bérlését tervezik, míg 8 százalék meglévő ingatlantulajdonát tervezi értékesíteni.

82 százalékuknak egyik vizsgált változtatás sem szerepel tervei között, azaz nagyon inaktívnak nevezhető ebben a tekintetben a kkv szektor. Ezen arányok pedig az válságának további elhúzódását erősítik.

Budapest belvárosában enyhe növekedés, vidéken további visszaesés várható

A kis- és közép vállalkozások cégvezetői a legtöbb szegmensben nem számítanak lényeges változásokra az ingatlanárakban. Általános tendencia, hogy Budapest belvárosától a külvároson és az agglomeráción át a vidéki ingatlanok felé haladva az árnövekedést stagnálás, majd árcsökkenés váltja fel.

A válaszadók a tavaly év végi árakhoz viszonyítva az új ingatlanok árában átlagosan 3,5 százalékos növekedést várnak Budapest belvárosában, gyakorlatilag stagnálást (0,6 százalékos növekedést) a főváros külső kerületeiben és agglomerációjában, míg 4,3 százalékos csökkenést vidéken.

A használt ingatlanok árában a kkv-vezetők átlagosan csökkenést várnak minden területen, de az árcsökkenés várt mértékét jelentős mértékben befolyásolja az ingatlan helye. Budapest belvárosában a várakozások átlaga olyan csekély mértékű csökkenést mutat, hogy azt gyakorlatilag stagnálásként értelmezhetjük. A külváros és az agglomeráció esetében már érezhetőbb, 2,7 százalékos áresést várnak a vállalkozások, de a legnagyobb változást a vidéki használt ingatlanok árában feltételezik, ebben a szegmensben jelentős, 7,4 százalékos árcsökkenést prognosztizálnak.

A bérleti díjak esetében Budapest belvárosában 3,9 százalékos, a külvárosban és az agglomerációban 1 százalékos díjnövekedéssel számolnak a cégvezetők, míg a vidéki ingatlanok év végi bérleti díját 3 százalékkal várják alacsonyabbnak a tavaly év végi díjaknál.
Az ingatlanpiacon a kkv-k szerint továbbra sem várható fejlődés, változatlanul stagnálás és visszaesés várható.

Az általános makrogazdasági beruházás-csökkenés és a kereslet folyamatos szűkülése nem ad lehetőséget az ingatlanpiac fejlődésére. Az irodapiac talán már elérte a mélypontját, további szűkülés nem feltételezhető, bár vidéken még vannak jelek a további iroda bezárásokra. A logisztikai ingatlanok körében teljes leállás tapasztalható, szinte nincs is új raktárépítés, az eddigiek kihasználtsága is mélyponton van. A kkv-k szerint azonban innen már inkább lassú növekedés várható. A kiskereskedelemben a pláza-stop miatt megakadt a diszkont üzletek korábbi bővülése is. A fogyasztás stagnálás-visszaesése a kiskereskedelmi forgalom szűkülését okozhatja, így ez érződik az ingatlanpiac helyzetén is - vélik a Policy Agenda elemzői.

felmérés kkb hanyatláás ingatlan ingatlanpiac piac elemzés
Kapcsolódó cikkek