Cégvilág

40 magánosított üdülőt perelne vissza az Üdülési Alapítvány

Megkezdte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a korábbi vezetés által „értékesített” üdülővagyon visszaperlését.

A szervezet augusztus 3-án nyújtotta be első keresetlevelét a Kaposvári Törvényszéknek, amelyben a fonyódi gyermektábor adásvételének semmissé nyilvánítását kérik. A rendszerváltás óta több mint 300 üdülő került magánkézbe. Ezek közül negyvenet próbál polgári perben visszaszerezni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. A fonyódi gyerektábort 1997-ben privatizálták. A 25 ezer négyzetméteres tábort 65 millió forintért, akkori értékének egy ötödéért adták el. A telket az új tulajdonos felosztotta, és parcellánként árulta tovább. Tizennégy kisebb telekért összesen 216 millió forintot kapott, vagyis 150 millió forintot nyert. Nyolc telek még most is eladó.

A fonyódi gyermektábor ügye a közvagyon elherdálásának egyik iskolapéldája – fogalmazott Guller Zoltán a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában lévő, Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek.

- Célunk az elherdált üdülőingatlanok visszaszerzése, hogy azok ismét állami tulajdonban a közjót szolgálják. Mivel az ügyletek jó része büntetőjogi elévülési időn túl köttetett, így törekvésünk arra irányul, hogy az eredeti állapotot visszaállítsuk, azaz, hogy a bíróság kimondja a megkötött szerződések semmisségét – mondta Guller Zoltán, aki szerint erre minden jogi alap megvan, egyértelmű ugyanis, hogy az ügyletek a polgári jog által is elismert jó erkölcsbe ütköznek.

Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ingatlan üdülő
Kapcsolódó cikkek