Cégvilág

Az IBM zsebre tehető Watsonon dolgozik

Az IBM azt tervezi, hogy a négy éves fejlesztés eredményként létrehozott szuperszámítógépet, a Watsont olyan kicsivé alakítja, hogy akár zsebre lehessen vágni, mint egy okostelefont.

Az amerikai óriásvállalat 2015-re szeretné 15 milliárd dollárra emelni az üzleti elemző szolgáltatásaiból származó bevételét. Ennek keretében fejlesztenék tovább a Watsont is, amely azzal írta be magát a történelembe, hogy megverte a Jeopardy! Című népszerű műveltségi vetélkedő sztárjait. A szuperszámítógép jelenleg a Citigroup számára böngészi a pénzügyi információkat és a WellPointnak segít a rákkutatásban, de a közeljövőben az átlagember rendelkezésére áll majd – legalább is ezt tervezi a kék óriás.

A Watson 2.0 Bernie Meyerson innovációért felelős alelnök szerint okostelefon méretű lesz és hangfelismeréssel válaszol majd a felhasználók kérdéseire, valahogy úgy, mint az Apple iPhone-jába épített Siri asszisztens. Ez az elképzelés egyelőre merésznek tűnik, hiszen – mint arról a Bloomberg beszámol – Watsont jelenleg hatezer PC-nek megfelelő erőforrás hajtja.

Az IBM egyébként a továbbfejlesztett Watsonnal is elsősorban az üzleti felhasználókat szeretné kiszolgálni, ellentétben az Apple-lel. A tervek szerint a szuperszámítógép a jövőben akár orvosoknak is adhat tanácsokat a betegek kezelését illetően, illetve a tünetek begépelését követően az átlagembereknek is segíthet a betegségek azonosításában. Ahhoz, hogy Watson beletanuljon az onkológiába, másodpercenként 66 millió oldalnyi dokumentumot elemeztetnek vele a témában.

hangfelismerés rákkutatás watson szuperszámítógép IBM
Kapcsolódó cikkek