Cégvilág

Étteremláncok Pesten: a Hooters már itt van, a Dairy Queen nem jön

Hétfőn nyílik az amerikai Hooters étteremlánc első kelet-európai egysége Budapesten.

 A tervek szerint később még 3-4 egység lesz hazánkban. Miután az amerikai szlengben a hooters – a pincérlányok egyenpólója által külön kihangsúlyozott – ciciket jelent, valószínűleg sikeres lesz a három szinten 700 négyzetméteres belvárosi étterem piaci bevezetése, ha az árakkal nem szállnak el.

Meghiúsult ugyanakkor a tipikusan amerikai gyorséttermi ételkínálattal dolgozó Dairy Queen piacra lépése, amely januárban keresett franchise partnereket hazánkban. A hamburgeres-fagyis cég ideküldött igazgatója azonban nem ismerte a magyar gazdasági viszonyokat ezért eredménytelenül tárgyalt az érdeklődő vállalkozókkal. Az ismeretlen márkanév bevezetésének összes költségét a magyar cégekkel finanszíroztatta volna, a súlyos franchise-díj megfizetése mellett.

Akkor úgy tájékoztatták lapunkat, hogy hazánkon kívül – ahonnan egy amerikai és egy francia lánc már kivonult – a környező országokban is szeretnének hálózatot, de franchise-adóként semmiféle beruházást nem terveznek, és nem hoznak létre vegyes vállalatot. Azóta nincs hír a DQ európai tevékenységéről.

A Hooters of America Inc. a Hooters franchisejog tulajdonosa több mint 460 éttermet üzemeltet az USA 44 államában és a világ 27 országában. Tavaly januárban a Chanticleer Holdings LLC felvásárolta a Hooters of America vállalatot a Brooks családtól.

A cég valószínűleg azért jött hazánkba, mert Alex Hemingway, a Chanticleer Europe igazgatója hat évet már itt töltött, mint a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken vezérigazgatója. A franchise szerződés szerint a Chanticleeré a magyarországi üzemeltető, a Crown Restaurants 80 százaléka, a maradék pedig a Crown Restaurants vezérigazgatói posztját is betöltő Alex Hemingway tulajdonában van.

étteremlánc
Kapcsolódó cikkek