Cégvilág

Kezdhetnek reménykedni a hazai építőipari cégek?

Júliusban az építőipari termelés volumene 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit kiigazítatlan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint egyaránt. A növekedés részben a rendkívül alacsony (-17,7 százalékos éves visszaesést hozó) előző évi termelés, részben néhány útépítési, vasút-felújítási munka, valamint közműépítések következménye - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az előző havihoz mérten júliusban 8,6 százalékkal nőtt a szezonálisan kiigazított építőipari termelés. Az év első hét hónapjában az építőipar teljesítménye 7,3 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

Júliusban az épületek építése 0,3 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építése jelentősen, 15,5 százalékkal nőtt. A növekedés - az egy évvel ezelőtti nagyarányú, 17,8 százalékos visszaesés után - elsősorban elkerülő- és összekötő utak építésének, vasúti fővonalak felújítási munkáinak, illetve kisebb részben kommunális beruházások építési munkáinak köszönhető - közölte a KSH. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 6,9 százalékkal, az egyéb építményeké 5,6 százalékkal nagyobb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 0,1 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése az egy évvel korábbi jelentős (15,7 százalékos) csökkenés után 27,3 százalékkal nőtt. Az építőipari termelés mintegy kétötödét speciális szaképítés ágazat termelése 0,5 százalékkal maradt el 2011 azonos időszakától, amikor 15,7 százalékkal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások 2012. július végi szerződésállományának volumene 0,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor viszont 35,1 százalékkal esett vissza 2010 júliusához képest. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 21,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 13,2 százalékkal magasabb volt, mint 2011. július végén, amikor az épületek rendelésállománya 42,2 százalékkal az egyéb építményeké 30,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

KSH építmény épület építőipar
Kapcsolódó cikkek