Cégvilág

Kisvasutat kapott a MÁV-Start

Az állami személyszálíltó társaság átvette a balatonfenyvesi kisvasút teljes eszközállományát is minden dolgozóját anyavállalatától, a MÁV Zrt-től. A kisvasút új engedélye a mostaninál nagyobb több vonalon való közlekedést tesz lehetővé.

A teljes eszközállományt és a balatonfenyvesi kisvasút valamennyi dolgozóját átvette 2012. szeptember 1-jétől a MÁV-Start Zrt. a MÁV Zrt.-től, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kiadta a térségi vasúti személyszállításra szóló működési engedélyt az új tulajdonosnak.

A Start átvette a kisvasúthoz kapcsolódó a közszolgáltatási személyszállítást is a Balatonfenyves Gazdasági Vasút vonalán Balatonfenyves és Somogyszentpál között. A keskeny nyomtávú vasúton jelenleg Balatonfenyves és Somogyszentpál között van menetrendszerinti forgalom, de a hatóság határozata lehetőséget ad a Központi főmajor és Csiszta-Gyógyfürdő közötti későbbi közlekedtetésre is. E vonalakon 2002. szeptember 3-án üzemszünettel lezárták a közlekedést. Megkezdődött a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának kialakítása.

A Balatonfenyvesi kisvasúton évente 38 ezren utaznak, főleg nyáron.
A 760 milliméteres nyomközű vonalán évi mintegy 3660 vonat közlekedik. Az utasok száma a 2009-es visszaesés óta (33862 utas) folyamatosan növekszik. Tavaly 37164 utast szállított a turisztikai és hivatásforgalomban, míg az idei esztendőben az utaslétszám várhatóan eléri a 39 ezer főt.

A többször a bezárástól fenyegetett kisvasútnak az idén felújították a fenyvesi GV állomás első vágányát, a nyáron pedig a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedett. A kisvonat jegyeit szeptember 1-jétől a MÁV-Start árusítja, az út irányonként negyven perces. A menetrendben nincs változás.

NKH MÁV-Start balatonfenyvesi kisvasút MÁV
Kapcsolódó cikkek