A Mavir Zrt. jövőre 10 ezer áram- és 9 ezer háztartási gázfelhasználó bevonásával okos mérési pilot projektet indítana, a résztvevők körét 2014-ben 100 ezer áram- és 90 ezer gázfelhasználó ügyfélre bővítené, tudta meg a Világgazdaság.

A program 38 millió euróba, azaz körülbelül 10 milliárd forintba kerülne. Az okos mérési rendszereket az 2020-ra szeretné bevezetni a fogyasztók legalább 80 százalékánál azokban az országokban, ahol az a kísérleti projektek tapasztalatai alapján gazdaságosnak ígérkezik.

Az országban már több okos mérési teszt projekt is folyik. A Mavir kezdeményezésének az ad különleges jelentőséget, hogy a társaság a három okos mérési modell azon változatának bevezetését támogatja, amelyben a mérést az állami kézben lévő rendszerirányító végzi.

A rendszerirányító ambícióit támogatja, hogy a Magyar Energia Hivatal (MEH) megbízásából 2009/2010-ben végzett AT Kearney felmérés szakmai szempontból pont egy olyan modell mellett érvel, amelyben az okos mérést egy központi, állami cég végzi.

A Mavir megjelenése felforgathatja a szintén okos mérésre készülő elosztó társaságok elképzeléseit. A cég pilot projektjének elindításához több akadályt is el kell hárítani, s nem mellesleg: hozzá kell jutnia a szükséges pénzhez. További részletek a mai Világgazdaságban