Cégvilág

Új árverésre várnak a cégek

Többen is kezdeményezhetnek rendkívüli jogorvoslatot a negyedik mobilszolgáltató ügyében, annak a valószínűsége azonban, hogy a Kúria megváltoztatja a már jogerőst döntést, igen csekély.

Péntekig még egyetlen érintett sem fordult a Kúriához rendkívüli jogorvoslatért az állami szolgáltató és a már piacon lévő mobilcégek perében született ítélet miatt, de szakértők szerint a november 16-i határidőig erre jó eséllyel sor kerül majd. Mivel az ítélettel – amely teljes egészében megsemmisítette a médiahatóság frekvenciatenderének januárban kihirdetett végeredményét – a tervezett állami mobilszolgáltató (MPVI) járt a legrosszabbul, amely az árverésen önálló szolgáltatás indítására is alkalmas blokkot szerzett, az a legvalószínűbb, hogy az MPVI kér jogorvoslatot. Az sem kizárt, hogy az eljárási hibák miatt elmeszelt Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) vállalja fel ezt a lépést. Más kérdés, hogy ágazati szakértők többsége úgy véli: az érintettek sokat már nem remélnek az ügytől, sőt feltehetőleg a kormányzati döntés is megszületett a mobilpiaci törekvések feladásáról.

Az állami mobilszolgáltató megindításával információink szerint korábban sem értett mindenki egyet, a tervnek kormányzati körökben is komoly ellenzéke volt. Szakértők ennek ellenére úgy látják: szinte biztosra vehető, hogy az ügyet valaki továbbviszi a Kúria elé. A két említett szervezetnél hivatalosan még nem döntöttek. Az MPVI-nél – ahogy lapunkat Intődy Gábor szóvivő tájékoztatta – továbbra is vizsgálják a lehetőségeket. Egyelőre az ítélet elemzésével vannak elfoglalva az NMHH-nál is.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem csak a kritizált médiahatóság, illetve a perben vesztes MPVI fordulhat a Kúriához, mert az ítélettel a felperesek sem jártak egyértelműen jól. Azt szinte mindenki biztosra veszi, hogy a Magyar Telekom, amely az elnyert frekvenciát egyelőre egyáltalán nem vette igénybe, illetve a Telenor, amely a megvásárolt blokknak csak egy kis részét használja, nem kér jogorvoslatot, a Vodafone terveivel kapcsolatban azonban már megoszlik az elemzők véleménye. A legkisebb saját hálózattal rendelkező (inkumbens) szolgáltató ugyanis a januárban szerzett 2 megahertzes blokk segítségével érte el a 99 százalékos mobilnet-lefedettséget, így számukra komoly veszteséggel járhat, ha ezt vissza kell adniuk. Éppen ezért nem kizárt, hogy a határozatot az egyébként felperes Vodafone vizsgáltatja majd meg, amennyiben a cégnél úgy látják, hogy az ítélet végrehajtását nem tudják annyi ideig húzni, amíg az NMHH újabb árverést nem ír ki.

Az új tender mielőbbi meghirdetését a Vodafone mellett láthatóan a másik két mobilszolgáltató is várja. Christopher Mattheisen a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy pénteki háttérbeszélgetésen például elmondta: elsősorban azért örül a per kimenetelének, mert így megvan annak az esélye, hogy a társaság több frekvenciát szerez a jövőben, mint amennyit az eredeti pályázaton vásárolni tudott. Márpedig az aktuális piaci trendek alapján a hazai mobilszolgáltatóknak néhány éven belül ez igencsak jól jöhet. Más kérdés, hogy az inkumbens szolgáltatók csak akkor juthatnak hozzá nagyobb blokkhoz, ha az új aukción csak ők indulnak, azaz nem lesz negyedik saját hálózattal rendelkező mobilcég.

Magyar Telekom MPVI árverés mobiltender
Kapcsolódó cikkek