Cégvilág

2030-ra megkétszereződhet az atomreaktorok száma

Akár a jelenlegi kétszerese is lehet a nukleáris reaktorok száma 2030-ra, de negyedével biztosan nőni fog az atomenergia részesedése a globális energiapiacon.

Továbbra is nő a nukleáris energia aránya a világ energiamixében a Fukusima-Daiichi atomerőmű 2011 márciusi balesetének ellenére, áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) legutóbbi jelentésében. A növekedés várhatóan a következő 20 évben biztosan kitart, 2030-ig legalább 25 százalékkal, de akár 100 százalékkal is bővülhet a nukleáris energia előállítása. Ez utóbbi a reaktorok számának megduplázódásával is járna.

A fukusimai balesetet követő találgatások kimutatták az ilyen típusú beruházások szaporodásának lassulását, de azt már akkor sem jósolták a szakértők, hogy visszájára fordulna a trend. A 2012 áprilisáig gyűjtött adatok alapján elmondható, hogy a spekulációk beigazolódtak, bár a szektor nagyobbat lassult a vártnál, írja a jelentés.

Az ezen információk alapján kiszámított jövőkép 2030-ig a nukleáris energia kapacitásának legalább 456 gigawattig való növekedését mutatja a mai 370 gigawattról. Igaz, a szám 9 százalékkal elmarad a korábbi becslésektől. Ugyanakkor maximálisan 740 gigawatt lehet addigra ugyanez a kapacitás, ami a 2011-es becslésnél egy százalékkal magasabb. A japán atombalesetet megelőző számítások szerint a minimum 16 százalékkal csökkent, a maximum pedig nyolccal.

Az IAEA hozzáteszi, ezek a számok azoknak felelnek meg, amelyeket annak idején 2020-ra jósoltak, a fukusimai eseményeket nem sejtve.
Bár még csak 18 hónappal vagyunk a japán atombaleset után, máris tisztán látható, hogy a nukleáris energia továbbra is fontos lehetőség sok ország számára, mondta a jelentés bemutatásán az IAEA főigazgatója, Jukija Amano Bécsben. Mint hozzátette, Fukusima esete alapvető kérdéseket vetett fel az atomenergetikával kapcsolatban, de a térhódítása nem áll meg.

Elsősorban azokban az országokban folytatódnak ezek a beruházások, ahol már eleve használatban van az atomenergia, illetve a gyorsan fejlődő régiókban, így Kínában, Dél-Koreában és általában a Távol-Keleten. Míg Észak-Amerikában a növekedési kilátások minimuma várható, az európai országok igen heterogén képet mutatnak. Döntően kelet-európai államok folytatják atomprogramjukat, csak úgy, mint Oroszország, India, Pakisztán és a Közel-Kelet.

Az ügynökség hozzátette, a visszafogottabb jövőkép ugyan „óvatos, de hihető”, a szektor nagyobb bővülését mutató azzal számol, hogy a gazdasági válságból viszonylag hamar kilábal a világ és a fejlődéssel együtt a villamos áram iránti igény is növekedni fog.

Új fűtőelemgyár épül

Nukleáris üzemanyaggyár épül az ukrajnai Kirovográd térségében 462 millió dolláros (356 millió eurós) beruházással, az ország atomerőműveinek nukleáris fűtőelemmel való ellátására. Az új cégben a Roszatom leányvállalatának, a TVEL üzemanyaggyártó cégnek 50 százaléka van, az Ukrán Nemzeti Üzemanyag állami vállalatnak pedig egy szavazattal több. Az orosz dúsított uránt használó, 2014-ben átadandó, és később harmadik félnek is termelő gyár kapacitása évi 800 üzemanyag-kazetta lesz. Ukrajnában jelenleg 15 atomerőművi blokk üzemel, és kettő épül.

-->

reaktor atomenergia Fukusima atomerőmű iaea
Kapcsolódó cikkek