Cégvilág

A piac meghódítására készül a HISCOM

Nagy sikert ért el egy balatonfüredi kutató-fejlesztő cég: új adatkommunikációs rendszere, a HISCOM megszerezte a legrangosabb nemzetközi minősítést. Az innováció magyarországi piaci bevezetése idén kezdődött el és már külföldről is jelentős az érdeklődés iránta. „A HISCOM az első magyar kutatás-fejlesztési termék, amely megszerezte az IHE-minősítést; ehhez előzetesen 28, a berni versenyen pedig további 16 szigorú tesztet kellett elvégeznünk” – tájékoztatta lapunkat Náray Gábor Zsolt, a Pan-Inform Kft. ügyvezető igazgatója.

Szavaiból kitűnt, hogy a 605 millió forintos informatikai projektnek nem ez az első sikere: korábban egy gazdaságfejlesztési (GOP) kiíráson 300 millió forintos európai uniós támogatást nyertek „Intézményközi adatkommunikációs program a Pannon régió egészségügyi szolgáltatói részére” című pályázatukkal.

A cégvezető a jövőt illetően is bizakodó. Idén elindult a termék piaci bevezetése, amelynek során megkezdődtek a tárgyalások a hazai hasznosításáról, egyelőre az egészségügy és az államigazgatás területén. Ezzel párhuzamosan napról-napra több a külföldi érdeklődő Európából és Amerikából, ami „egyértelműen annak tulajdonítható, hogy az IHE magas minőséget garantáló tanúsítványát megkaptuk”.
Mitől olyan nagy szám ez az innováció? – kérdeztük. A prototípus gyakorlati próbája azt bizonyítja, hogy az egészségügyben a HISCOM hatalmas előnyökkel jár a betegek, az orvosok és az ápolók számára, hiszen segítségével a leletek, vizsgálati eredmények, stb. zökkenőmentesen jutnak el a különböző felhasználási helyekre (a háziorvosi, szakorvosi, magán orvosi rendelőkbe, kórházakba, laboratóriumokba, szanatóriumokba). A rendszer elejét veszi költséges vizsgálatok fölösleges megismétlésének, biztosítja a pontosabb, gyorsabb diagnózist, sürgős esetben online konzílium összehívását, a legmegfelelőbb kezelés kiválasztását is lehetővé teszi. Egyúttal minimálisra csökkenti a betegellátás átfutási idejét, ezzel javul az egészségügyi szolgáltatást végzők és az abban részesülők komfortérzete is.

S mindez úgy valósul meg, hogy az egészségügyi intézményeknek nem kell lecserélniük az eddig használt informatikai rendszerüket.
A fejlesztés során a prototípus kipróbálására létrehoztak egy pilot rendszert Balatonfüred környékén, Veszprém, Győr és Balatonalmádi bevonásával. Mivel a Veszprém Megyei Csolnok Ferenc Kórházban nincs idegsebészet, ezt a feladatot a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház látja el a térségben. Hogy ha valaki egy baleset során fej- vagy gerincsérülést szenved, a mentő először a sürgősségi ügyeletre Veszprémbe viszi, megpróbálják stabilizálni az állapotát, majd tovább küldik Győrbe. A HISCOM-rendszer segítségével ott már felkészülten várják, hiszen Veszprémből minden adatot megkapnak a sérültről, sőt online konzíliumot is tarthatnak a veszprémi orvosokkal és menet közben a hiányzó vizsgálatokat is elvégezhetik, hogy ne veszítsenek időt. Balatonalmádiban egy szakrendelőt is bekapcsoltak a rendszerbe, ahol a beteg rehabilitációja zajlik, így az ottani orvos is bármikor betekinthet a kórtörténetébe.

A Pan-Inform ügyvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a rendszer felhasználási területe nemcsak az egészségügy lehet. „Hasonló hatékonysággal és költségmegtakarítással működhet a HISCOM az államigazgatási szervek és önkormányzati intézmények (iskolák, óvodák, önkormányzati és kormányhivatalok) közötti adatcserében is, ahol szintén szigetszerű rendszerek működnek, mint az egészségügyben” – közölte Náray Gábor Zsolt. „Általában ez a rendszer egy olyan eszköz, amely mind az informatikai szállítóknak, mind a felhasználóknak számtalan területen teremt lehetőséget újszerű megoldások létrehozására” – hangsúlyozta.

Mit várnak a piaci bevezetéstől? „A következő két évben Magyarországon jelentős piaci részesedést szeretnénk elérni az egészségügyben és az államigazgatásban pályázatok és közbeszerzések útján, és mindenképpen elindulunk külföldre” – zárta a beszélgetést a HISCOM-rendszert működtető Paninform vezetője.

Pan innováció
Kapcsolódó cikkek