A magyarországi energiagazdaság számára az egyik nagy kihívás az az uniós célkitűzés, amely szerint szén-dioxid kibocsátásunk 1990-es szintjét 2020-ra 20 százalékkal csökkenteni kell.

A cél elérése érdekében nem csak a tisztaszén technológiák, vagy a negyedik generációs atomerőművek terén van szükség sok kutatásra és fejlesztésre, de a megújuló energiahordozók rugalmas felhasználásában, az okos mérésben, az okos hálózatokban és az energiatárolásban s komoly előrelépést feltételez.

„Világossá kell azonban tennem, hogy a nem válthatja fel, de még csak nem is helyettesítheti a többi energiahordozót az uniós kibocsátás-csökkentési célok elérésekor” – jelentette ki Kovács Pál, az NFM klíma és energiaügyi államtitkára a Magyar Mérnök Kamara által szervezett V4 energiakonferencián. Mint rámutatott, a zöld energia nagyarányú felhasználása nehezen kezelhető feladatokat jelentene a villamos energia rendszer biztonságos üzemeltetése és a folyamatos energia-ellátás szempontjából. Magyarországon a kézenfekvő megoldás a tiszta és megbízható nukleáris energia további használata.

Az államtitkár beszélt azokról a hatalmas, uniós becslések szerint 2020-ig ezermilliárd eurót felemésztő infrastruktúra beruházásokról is, amelyekre az uniós energiapolitikai célok megvalósításához szükség van. Jelezte, hogy az év végéig politikai döntés születhet e projektek pénzügyi támogatásának módjáról.

Térségünk, így azon belül a visegrádi országok is némi lemaradásban vannak gázpiacuk egységesítése terén ahhoz képest, amit már Nyugat-Európában elértek, illetve, amit mi is felmutattunk árampiacaink egységesítése terén. Az államtitkár mindazonáltal arra számít, hogy 2013-2014-ben már régiónkban is érkezhet Lengyelország felől az oda cseppfolyós formában (LNG) szállított gáz, illetve vezetékes is, a kaszpi térségből. 2017-ig a horvátországi LNG terminál is felépülhet.

Az említett egységes árampiac felé vezető út jelentős lépcsője volt a cseh, a szlovák és a magyar piac szeptember 11-i összekapcsolása, a folytatás az európai rendszerekbe történő integrálódás lesz.