Cégvilág

Ernst & Young: csökkent a vállalati összeolvadások és felvásárlások régiós piaca

Régiós szinten is visszaesett a vállalati összeolvadások és felvásárlások (Mergers & Acquisitions - M&A) száma 2012. első felében az előző év azonos időszakához képest - összegzi az Ernst & Young legfrissebb M&A Barométer felmérése.

Az Ernst & Young MTI-hez eljuttatott elemzése szerint a tranzakciók száma alapján csupán Csehország, Románia, Szerbia és Törökország mutat növekedést a közép- és délkelet-európai régióban. A fúziók és felvásárlások piacán még mindig többségben vannak a belföldi tranzakciók és a stratégiai befektetők a régióban, miközben elmaradtak a korábban jellemző, Magyarországról és Romániából külföldre irányuló befektetések.

A felmérésben érintett országokban (Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Törökország) a vállalati összeolvadások és felvásárlások terén 546 lezárt ügylettel, 11 százalékos tranzakciószám visszaesés tapasztalható az előző év első féléves adataihoz viszonyítva. Az M&A piac becsült mérete harmadával csökkent a régióban.

Az Ernst & Young által a világ különböző pontjain megkérdezett vállalatvezetőknek már csak mindössze negyede tervez bármilyen felvásárlást a következő 12 hónapban, ami 16 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Míg hat hónappal ezelőtt a megkérdezettek több mint fele bízott a világgazdaság fellendülésében, mostanra csupán 22 százalékuk gondolkodik így.

Az elemzés alapján a Közép- és Délkelet-Európában tapasztalható általános visszaesés Törökországot érintette a legkevésbé, amely 136 lezárt tranzakcióval növekedést tudott felmutatni tavalyhoz képest, megelőzve ezzel Lengyelországot és Csehországot is.

A legnagyobb értékű tranzakciót is Törökországban zárták le, ahol az orosz bankóriás, a Sberbank, 3,53 milliárd dollárért vásárolta fel a Dexia törökországi érdekeltségébe tartozó Denizbankot. Emellett a Sberbank tavaly ősszel írta alá a Volksbank International megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést, melynek során a magyarországi Volksbank is a tulajdonába került.

Az M&A piac irányultságát tekintve, az idei év első felében többségben maradtak a belföldi tranzakciók a régióban. Az Ernst & Young felmérése szerint eközben gyakorlatilag megszűntek a Magyarországról és Romániából külföldre irányuló felvásárlások. Az összes lezárt ügylet 84 százaléka még mindig a stratégiai befektetőkhöz volt köthető, szemben a pénzügyi befektetők 16 százalékával.

Magyarországon kiemelkedően magas volt a pénzügyi befektetők által lezárt ügyletek aránya, amelyek az összes hazai M&A tevékenység egyharmadát tették ki. Ez nagyrészt az első Jeremie program közeledő lezárásával magyarázható.

A tranzakciók számát tekintve a régióban még mindig a feldolgozóipar a legaktívabb célágazat, amelyhez az összes ügylet 13 százaléka köthető. Szorosan utána következik a szolgáltató, illetve az energia- és bányászati szektor. A tranzakciók átlagos értékét vizsgálva az energia és bányászat illetve az élelmiszeripari szektort megelőzve a banki- és pénzügyi szolgáltatások vezetnek.

A felmérés szerint Magyarországon ezzel szemben a legnépszerűbb befektetési célpontnak a telekommunikációs és média szektor bizonyult, ami az összes tranzakció 24 százalékát tette ki szemben a 2011 első felében tapasztalt 15 százalékkal. A második legvonzóbb befektetési célpont a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor volt, mindkettő egyenként 11 százalékos részesedéssel.

"A Magyarországon megfigyelhető csökkenő M&A tranzakciós aktivitás régiós szinten is megfigyelhető, a piaci szereplők kivárásra játszanak. Csökken a tranzakciók mérete. A török piac kiugró teljesítménye az elmúlt évek fejlődése alapján egyáltalán nem meglepő és Csehország is ismét egyre jobban teljesít. Ugyanakkor a jelenlegi makroökonómiai kilátások, valamint az eladók és vevők árelvárásai közötti különbségek továbbra is bizonytalanná teszik a jövőt" - idézi az összegzés Dezse Margaretet, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnerét.

 

Ernst & Young összeolvadás vállalatok
Kapcsolódó cikkek