Cégvilág

Harc az idegenforgalmi adóért

Hamarosan újrakezdődhet a „társadalmi vita” a turizmustörvényről. A pénzen kívül a tét: kinél lesznek az irányítási és döntési jogkörök.

Egy hét múlva már a szakma is megismerheti a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott nemzeti turizmusfejlesztési koncepció tervezetét. A tárca legújabb ígérete szerint pedig az erre épülő új turizmustörvényt tavasszal fogadhatja el a parlament.

Erre természetesen semmi garancia nincsen, hiszen a szakma 16 éve vár a jogszabályra, a kabinet pedig legutóbb idén májusban vetette el a gazdasági tárca előterjesztését.
Azóta semmi nem változott, továbbra sem dőlt el, hogy az önkormányzatok és a Belügyminisztérium, vagy a turisztikai vállalkozások (TDM) lobbija lesz-e az erősebb.

A vita tárgya változatlanul az idegenforgalmi (ifa) elosztása, vagyis a forrásátengedésen megy a harc. Tudni kell, hogy a 3200 önkormányzatból mintegy hatszáz szed idegenforgalmi adót, a bevétel döntő többsége pedig a leglátogatottabb ötven-száz településen folyik be. „A TDM-ek finanszírozása egyenlő a magyar turizmus finanszírozásával.

Az előző törvénytervezetet is azért támadtuk, mert a források és a kompetencia megosztása nem volt arányban a TDM-ek országos jelentőségével” – mondta lapunknak Balogh Károly, a TDM Szövetség elnöke. Szerinte az elmúlt húsz évben bebizonyosodott: a jelenlegi rendszer alapján lehetetlen a turizmus hatékony fejlesztése. Ezért az idegenforgalomban érdekelteket tömörítő szervezetek alapvetően maguknak követelik a turizmus irányítását. Három változatot dolgoztak ki a bevételek megosztására.

Az első változat alapján az adó 100 százaléka a TDM-eket illetné meg. A második ennél valamivel nyitottabb a kompromisszumra. Eszerint az ifa minden forintja után járó 1,5 forintos költségvetési támogatás jutna a helyi szövetségeknek. A TDM-ek önkéntes tagdíjból tartják fenn magukat, ezen változtatna úgy a harmadik verzió, hogy a turizmustörvényben rögzítenék: a helyi vállalkozásoknak bevétel arányosan, néhány ezrelékes turisztikai hozzájárulást kellene fizetniük. „A benzinkútnak és a pékségnek is azért van nagyobb forgalma, mert sok a turista, akiket viszont mi csábítunk a településekre” – fogalmazott Balogh Károly.

Még július 26-án jelentek meg a régóta várt pályázati kiírások a helyi és térségi TDM szervezetek fejlesztésére. A pályázatok benyújtása még október 15-ig lehetséges. „Nevetséges, hogy erre 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre, ellenben a 34 kiemelt turisztikai beruházás között számtalan olyan szakmaiatlan és felesleges fejlesztés van, amelyek külön-külön is 2-3 milliárd forintos tételek” – magyarázta a szakember.

Mindenképpen érdekes, hogy a hatvani Grassalkovich-kastély felújítására és egy vadászati múzeum létrehozására 3,1 milliárd forintot ítélt oda a Nemzeti Fejlesztési kormánybizottság. Matolcsy György szakminiszter pedig nemrég kiemelte: a következő hónapokban még összesen 60 milliárd forint kiemelt beruházásról lehet dönteni. „Nagy eséllyel nem lesz új turizmustörvény, de akkor marad a jelenlegi állapot. Hiába halljuk a siker kommunikációját, valójában borzasztó állapotban van a turizmus, Budapest is teljesen versenyképtelen” – mondta a TDM Szövetség elnöke.

Biztonságos volt a balatoni szezon
Míg tavaly külföldiek sérelmére 60 esetben, addig az idén csak 18 esetben követtek el bűncselekményt, és kevesebb halálos és sérüléses baleset történt – áll a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság jelentésében. Veszprém megyében az idegenforgalmi területeken a nyomozáselrendelések száma az idei szezonban csaknem 10 százalékkal csökkent, a betöréses lopások terén 50 százalékos javulást értek el. A rendőrség szerint a több tízezer látogatót vonzó rendezvényeket sikerült problémamentesen biztosítani.

idegenforgalmi adó turizmus IFA turizmustörvény
Kapcsolódó cikkek