Cégvilág

Ingatlanszektor: külföldön van lehetőség

Mostanra realitás lett a korábbi riogatásból, gyakorlatilag kiszáradt a fejlesztések piaca Magyarországon, így egy-egy kósza átadás valódi ünnep számba megy. Az irodai és a kiskereskedelmi ingatlanok új kínálata rohamosan csökken. A hazai fejlesztők a magyar ingatlanpiac beindulásáig külföldi projekteken is kamatoztatják a felhalmozott pénzügyi és szakmai tudást.

Amit a válság kirobbanását követő egy-két évben látni lehetett, mostanra kiábrándító valósággá vált: egy-két üdítő kivételtől eltekintve gyakorlatilag kiszáradt a fejlesztések piaca Magyarországon.

A 2008 előtti körülmények megváltoztak mind a beruházók, mind a finanszírozók részéről. A korábban kedvelt terepnek számító spekulatív fejlesztések már túlságosan kockázatosak, a bankok pedig vonakodva adnak hitelt egy-egy projekt elindításához, meghatározott nagyságú, aláírt előbérleti szerződéshez kötik a hiteligény teljesítését.

Tavaly még örülhetett a piac a fejlesztők viszonylagos aktivitását látva, ugyanis az éves új irodakínálat 95 ezer négyzetmétert tett ki, ami ugyan 2006 óta a legalacsonyabb szint, de a 2011-es teljesítményt vizsgálva még lehangolóbb számokat látunk. Az idei évben meghatározó jelentőségű irodaház-fejlesztés csak a Váci út környékén folyik.

A belga Atenor fejlesztésében épülő Váci Greens nevű irodapark közel 15 ezer négyzetméteres első épülete érte el a szerkezetkész készültséget, a komplexum első tagját a tervek szerint 2013 tavaszán adhatják át. A másik jelenleg futó fejlesztés a svéd Skanska nevéhez köthető, a 17 800 négyzetméteres Green House szintén a Váci út vonzáskörzetében található, az év végétől költözhető ház kiadottsága már jól áll, egy opciós joggal a 70 százalékára rendelkezik előbérleti szerződésekkel.

Mivel a most épülő irodaházak jelentik a fejlesztői aktivitást a piacon, az idén a budapesti irodapiacon az új kínálat limitált lesz, mivel az IQ Offices tavaszi átadásával 2012-ben 20 150 négyzetméter új irodából válogathatnak a bérlők. Ezt a rendkívül alacsony szintet, ha lehet, a jövő évi még alul is múlja.

Az azt követő időszak azonban már valamivel fényesebbnek tűnik. A Futureal egy 23,5 ezer négyzetméteres irodaház fejlesztését kezdte meg a Váci út és a Dózsa Görgy út sarkán Vision Towers néven. Az irodakomplexumot a tájékoztatás szerint 2014 nyarától vehetik igénybe a majdani bérlői. Eközben folytatódik az egykori Pesti Hírlap székház Eiffel Palace néven való újjáélesztése.

A Horizon Development saját beruházásának bontási munkálatai elkezdődtek, a nagy múltú palota várhatóan 2013 végére már ismét teljes pompájában nyílhat meg, az első beköltöző 2014-ben várható. Magyarországi tevékenységét a szlovák központú HB Reavis ingatlanfejlesztő csoport is egy Váci úton épülő irodaházzal indítja el. A 21 100 négyzetméterű Váci Corner Offices nevű komplexum kivitelezése megkezdődött a nyár végén, az irodaház első bérlői a tervek szerint 2014 második negyedévében költözhetnek be.

Az idei átadás mellett egy újabb fejlesztés elkezdését is fontolgatja a Skanska: a 26 000 négyzetméterre tervezett Nordic Light irodaházra már megvan minden engedély, az őszi indulás kizárólag a Green House teljesítményét múlik, a kedvező forgatókönyvvel számolva 2014-ben már az is a fogadhatja a bérlőket a Váci úton.

A helyzet a kiskereskedelmi ingatlanok piacán talán még az irodai ingatlanoknál is komorabb. Magyarországot a szakértők a pangó, befagyott piacok közé sorolhatják, ráadásul a hazai adatok nem bíztatóak a következő időszakra sem. Tavaly az Ablon által fejlesztett Europeum, valamint a KÖKI Terminál nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt, vidéken pedig ECE projektje, a szegedi Árkád rendezte némileg át a környék piacát.
Az idei év első felében a Balaton mentén fekvő Siófokon található Sió Plaza volt az egyetlen újonnan megnyíló bevásárlóközpont, pár napja pedig a szolgáltatóközpontként számon tartott Hegyvidék Központ – amely egyben Magyarország első környezettudatos kiskereskedelmi beruházása – gazdagítja Budapest állományát.

Csak egy futó fejlesztés tartja a lelket a hitét vesztett piacban: 2013 márciusára készül el a nyárra szerkezetkész állapotba jutott 20 ezer négyzetméteres Árkád 2 Bevásárlóközpont, így az együttesen 68 ezer négyzetméteres bérbe adható kereskedelmi területtel rendelkező pláza lesz Magyarországon a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény. Az ORCO emblematikus Váci1 projektjében három, az utcáról nyíló egység már megnyitotta kapuit, de a további belső üzlethelyiségek megnyitását elhalasztották.

Figyelemmel a válság következményeire, valamint az év elején életbe lépett plázastop törvényre, a fejlesztők jóval óvatosabbak az újabb kereskedelmi fejlesztésekkel. Ennek eredményeként számos tervezett központ megvalósítását halasztják későbbi időpontra. Kivétel persze akad: júniusban a Nemzetgazdasági Minisztérium megadta a plázastop alóli felmentést a lengyel Echo Investmentnek a Zuglóba tervezett Mundo Bevásárlókoztatóközponthoz, amelynek tervezett átadása 2015-re tehető.

A hazai fejlesztők szerint azonban a jelenlegi viszonyok ellenére sem kell temetni a magyar ingatlanpiacot, de annak beindulásáig külföldi projekteken is kamatoztatják a felhalmozott pénzügyi és szakmai tudást, így már jó ideje az országhatáron kívül is igen aktívak. A TriGranitnál jelenleg folyik az oroszországi beruházásuk, a Torgoviy Kvartal bevásárlóközpont további 32 ezer négyzetméteres második fázisának fejlesztése. A labdarúgó Eb-re készítették el a poznani pályaudvar felújított épületét, és jövőre készül el a 140 ezer négyzetméteres Poznan City Center bevásárló- és szórakoztatóközpont.

Tavaly adták át a krakkói B4B irodaház-együttes első két épületét, jövőre már készen áll a 32 ezer négyzetméteres komplexum mind a négy irodaháza. Folynak a ljubljanai Emonika városközpont átalakítást célzó beruházásunk előkészületei, a társaság már beadta az építésiengedély-kérelmet. A legutóbbi hírek szerint a TriGranit szándéknyilatkozatot írt alá a Kína délkeleti partjainál fekvő Fucsien tartományban található Putien város vezetésével egy új, 500 ezer négyzetméteres városközpont és szabadidő-komplexum fejlesztésére.

Az országhatáron kívül a Futurealnál Lengyelországban látnak valódi potenciált, ahol tavasszal az ország észak-nyugati részén készült el a NoVa Park bevásárló- és szabadidőközpont. A társaságnál továbbra is keresik a hasonló, más fejlesztőkkel közös projekteket a régióban, mert a meglévő pénzügyi és szakmai hátteret így lehet a leghatékonyabban kihasználni. Oroszországban tőkebefektetési akcióban vesznek részt, ahol pénzügyi befektetőként 10 millió euróval szálltak be a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az amerikai Hines orosz portfóliójának fejlesztéséhez.

Skanska TriGranit Atenor Futureal irodaház ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek