Cégvilág

Nagybevásárlása készül a Mol Szlovéniában?

Szlovén lapértesülések szerint a Mol érdeklődik a helyi olajtársaság, a Petrol eladósorban lévő 26 százalékos pakettje iránt. A Petrol a Molnál egyszerűbb olajipari vállalatnak számít, hiszen olajfinomítóval és szénhidrogén-termeléssel nem rendelkezik, alapvetően energiakereskedelemmel és disztribúcióval foglalkozik – írja az Equilor.

A Mol tekintetében pont ez lenne a nyerő kombináció, mert a meglévő finomítói eszközök magasabb kihasználtságát szolgálná, ha a Petrol 450-et meghaladó kúthálózatát szinte kizárólag a Mol-csoport látná el üzemanyaggal (a Molnak egyébként összesen kb. 1630 töltőállomása van).

A Petrol tulajdonosi struktúrája töredezett, nagytulajdonos nincs, ezért értéket az képviselne, ha többségi tulajdonossá válna a Mol a szlovén társaságban és/vagy megszerezné az irányítási jogokat (mint azt az INA-ban is tette).

A Petrol elemzői lefedettsége szegényes, ám a nyilvános becslések alapján drágábbnak mondható, mint a Mol; ráadásul jelentős adóssághegyet is görget maga előtt a szomszédos olajtársaság. Mindezek ellenére azonban bőven van arra lehetőség, hogy értékteremtő akvizíciót hajtson végre a Mol, ez azonban az esetleges vételártól függ majd.

Szlovénia petrol bevásárlás Mol
Kapcsolódó cikkek