Cégvilág

Évente 10 milliárd euró - örökösödési hullám jön Ausztriában

Ausztriában a második világháború utáni generáció óriási ingatlanvagyont halmozott fel, amely lassanként az örökösök kezébe kerül. A Raiffeisen Bausparkasse tanulmánya szerint évente tízmilliárd euró értékű vagyonáthelyeződéssel lehet számolni.

A tanulmány példaként említi Stájer országot, ahol a saját lakástulajdon aránya meghaladja az ausztriai átlagot, ezért az örökölt ingatlanok aránya is magas. A megkérdezettek 81 százaléka jelezte, hogy egy vagy több ingatlant akar gyermekeinek, házastársának vagy élettársának örökül hagyni. Az ingatlanok háromnegyedének értéke meghaladja a 100 ezer eurót - tudósít az ORF.

Manfred Url, a Raiffeisen Bausparkasse vezérigazgatója szerint, mivel Stájerországban évente 1,2 milliárd euró értékben örökölnek, ez a pénzvilág számára is fontos tényező. Ugyanis az ingatlanok tulajdonának átruházása a bankok tanácsadási és üzleti tevékenységéhez is kapcsolódik. Markus Maier, a Raiffeisenlandesbank Steiermartk vezérigazgatója abból indul ki, hogy a következő években "lakásfelújítási konjunktúra" következik be. Ezért a következő években az öngondoskodás és a pénzügyi tanácsadás egyre fontosabb lesz - hangoztatta.

örökösödés osztrák ingatlan Ausztria
Kapcsolódó cikkek