Cégvilág

Ingatlanbuborékra figyelmeztet a német jegybank

A Bundesbank úgy látja, Németországban az ingatlanpiac egy részén egészségtelen konjunktúra alakulhat ki, ami buborékképződéséhez vezethet.

Egyelőre ugyan még nem láthatók a spekulációs buborék jelei, de veszélyeket jelenthet az a tény, hogy hét német városban, mindenekelőtt Berlinben és térségében erőteljesen megemelkedek az ingatlanárak. Ha viszont e nagyvárosi térségekben árbuborék lépne fel, ez "jelentősen veszélyeztetné" a pénzügyi stabilitást - hangoztatta Sabine Lautenschläger, a Bundesbank alelnöke és Andreas Dombret, a jegybank igazgatója a Süddeutsche Zeitung jelentése szerint.

Tény, hogy az ingatlanhitelek növekedése tavaly csak 1,2 százalék volt, és ez túl alacsony arány ahhoz, hogy hitelbuborékról lehessen beszélni - hangoztatta Dombret. A pénzügyi környezet és az elmúlt hónapok fejleményei mégis azt mutatják, hogy nőtt a buborékképződés veszélye – figyelmeztet a német jegybank, hozzátéve, hogy az alacsony kamatkörnyezet és a magas likviditás idézhet elő túlzásokat az ingatlanpiacokon.

Az olyan nagyvárosokban, mint Berlin, Düsseldorf, München vagy Stuttgart, 2010 óta mintegy 20 százalékkal emelkedtek az ingatlanára, a Bundesbank pedig bizonyos régiókban 11 százalékos további áremelkedéssel számol. Németországban egyelőre nem tapasztalható az ingatlanhitelek számának egészségtelen megugrása, de a jegybank közölte: szoros figyelemmel követi a szektort. 2012 első félévében a lakossági ingatlanhitelek összértéke elérte a 981 milliárd eurót, ez a teljes magántartozás-állomány kétharmada. A Bundesbank arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi áremelkedési tendencia megerősíti azt a képzetet, hogy a trend folytatódik, ez pedig hozzájárul a további, ingatlancélú hitelfelvételhez.

Németország ingatlanbuborék német ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek