Cégvilág

Szennyvízből nyerik a biogázt

A most zárult tesztüzem tapasztalatai alapján a Bonduelle nagykőrösi egységében üzembe állított biogáz alapú hőtermelő rendszer megtermeli az élelmiszer-feldolgozónál folyó gyártáshoz szükséges hőt. Ezzel évi mintegy 350 ezer köbméter földgáz eltüzelését takarítja meg, és 650 tonna szén-dioxid kibocsátásnak veszi elejét. Legutóbb szeptemberben érkezett hír biogáz projektről, amikor lerakták az AVE Magyarország 2,9 milliárd forintos (ezen belül 956 millió forintos támogatású) létesítményének alapkövét Tatabányán.

Javult a Bonduelle nagykőrösi üzemének versenyképessége annak köszönhetően, hogy maga állítja elő a termeléséhez szükséges hőt. Önellátását a gyártás során keletkező szennyvízből kinyert biogáz elégetése teszi lehetővé, amelynek köszönhetően évente 350 ezer köbméterrel kevesebb gázt kell vásárolnia.

Ez akár 17 százalékos energia-számla csökkentést is lehetővé tesz a cég számára, ráadásul a szén-dioxid kibocsátása is csökken évi 650 tonnával.

Az eredményről a tesztüzem sikeres lezárása alkalmából számolt be a társaság, amely a fejlesztést energiaszolgáltatója, a Dalkia Energia közreműködésével hajtotta végre. A Dalkia feladata a rendszer üzemeltetése és karbantartása is. A beruházás nagyságát viszont nem közölték, viszon tudható, hogy a Bonduelle-nek a nemrég zárult üzleti évében 7 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettsége keletkezett, ez pedig kapcsolatban állhat a nagykőrösi beruházással.

Legutóbb szeptemberben érkezett hír biogáz projektről, amikor lerakták az AVE Magyarország 2,9 milliárd forintos (ezen belül 956 millió forintos támogatású) létesítményének alapkövét Tatabányán. A 2 megawatt kapacitású erőmű évi 13 ezer megawattóra áramot ígér, a keletkező 17 500 gigajoule hőenergiát pedig a közeli Gyémánt Fürdő fűtésére használják majd.

Augusztusban a Magyar Cukor Zrt. látott hozzá már a harmadik, 1,1 milliárd forintba kerülő biogáz üzeme építéséhez, júliusban pedig Solt külterületén fogtak bele a város térségben keletkező mezőgazdasági hulladékok hasznosítását célzó, egymilliárd forintból tető alá hozható biogáz üzem építésébe.

Az ottani termelés egyik fő alapanyaga a sertés hígtrágya lesz. A biogázból az üzem helyben hasznosítható hőt és évi 4 240 ezer megawattóra zöldáramot állít elő, de 4 800 ezer megawattóra hőenergia is keletkezik. Jelentős volt – s már üzembe helyezésről szólt – az EdF Démász márciusi, Szeged melletti beruházása is. A francia hátterű társaság résztulajdonában lévő, 1,2 megawatt kapacitású, Zöldforrás biogáz erőmű évi 19 ezer tonna híg trágya, és közel 17 ezer tonna siló kukorica felhasználásával fogott hozzá az energiatermeléshez.

Ez a beruházás 625 millió forint uniós támogatásban részesült.
Tavaly az országban 31, villamos energiát is termelő, biogáz-hasznosító üzem működött, ebből 17-et 2011-ben adtak át. A 31 biogáz erőmű a múlt év végén 28,46 megawatt beépített kapacitást képviselt, több mint másfélszeresét a 2010. véginek. Együtt körülbelül egymilliárd forint áramár-támogatást kaptak.

Tavaly a hazai áramtermelésen belül a megújuló alapú áramtermelés 6 százalékot tett ki, a biogázból előállított villamos energia ezen belül is szerény hányadot, 3,58 százalékot képviselt.

AVE Magyarország Bonduelle biogáz Magyar Cukor Zrt. Dalkia Energia
Kapcsolódó cikkek