Cégvilág

Több mint kétezer cégnek van 100 millió feletti adóhiánya

Az év első háromnegyedében 2398-ra bővült azon cégek listája, amelyek adóhiánya legalább 180 napja folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Ezen cégeknél a hiányt az adóellenőrök tárják fel (szemben az adótartozással, amikor az adózó bevallja ugyan, ám nem fizeti be az adót) – közölte a feketelista.hu.

Az adóhatóság által az idén megállapított adóhiányok összege meghaladta a 61,5 milliárd forintot, miközben a különböző jogkövetkezmények miatt további 51,4 milliárd forint bírság sújtotta a vétkes cégeket.

Az adóhiány azonban csak egy része a teljes hátralékállománynak, annak nagysága ugyanis 2268 milliárd forintra rúg. A behajtásra azonban kevés az esély, hiszen a hátralékosok között mindössze 26 százalék a működő cégek aránya. Ezektől pedig a legoptimálisabb becslések szerint is legfeljebb 582 milliárd forint beszedését lehet remélni.

Budapest gazdasági súlyánál jóval nagyobb arányban képviselteti magát a tabellán; a tavalyi ötvennel szemben most 55 fővárosi társaság található a száz legnagyobb adóhiányos cég között. A nagyvárosok közül Győr neve szerepel a legtöbbször, ötször. Az viszont feltűnő, hogy az első tíz helyre sorolt adóhiányos társaságot három vidéki cég „vezeti”.

NAV felmérés feketelista adóhiány
Kapcsolódó cikkek